Materijal ICTY-ja dostupan Tužilaštvima u BiH

ICTY

ICTY

Prva u nizu obuka za stručnjake iz oblasti pravosuđa o elektronskom sistemu za dostavljanje podataka (EDS) Haškog tribunala (ICTY) počela je  u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i Tužilaštva ICTY-a.

EDS predstavlja opsežnu arhivu dokumenata i dokaza prikupljenih od Tužilaštva ICTY-a tokom nekoliko godina rada, koja je ranije bila dostupna samo državnim institucijama u BiH, a sada je dostupna i svim tužilaštvima na entitetskom nivou.

Obuka o korištenju tog resursa sastojaće se od četiri seminara i biće održana u partnerstvu sa Nadzornim tijelom za provođenje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

“EDS je važno sredstvo koje će značajno da doprinese procesuiranju predmeta ratnih zločina prenesenih sa državnog na entitetski nivo, kao što predviđa Strategija za procesuiranje ratnih zločina”, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković.

Od 2009. godine više od 300 predmeta preneseno je sa državnog na entitetski nivo.
Na obukama u Banjaluci i Sarajevu učestvovaće oko 35 pravnika i tužilaca iz svih kantonalnih, okružnih i Tužilaštva Brčko Distrikta. Obuke će održati dva stručnjaka ICTY-a u centrima za obuku sudija i tužilaca.

Tužilac ICTY-a Serge Brammertz kazao je da Tužilaštvo na čijem je čelu u potpunosti podržava inicijative koje imaju za cilj jačanje kapaciteta stručnjaka iz oblasti pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina u BiH.

“Jedan od ključnih faktora uspjeha je dobro koordiniran pristup domaćih institucija koje nadgledaju obuku i međunarodnih aktera, kao što su OSCE, Evropska unija (EU) i Razvojni program UN (UNDP)”, dodao je Brammertz.

Obuka u korištenju EDS-a dio je Projekta za procesuiranje ratnih zločina Misije OSCE-a u BiH, koji ima za cilj da se pozabavi najhitnijim potrebama pravosudnog sektora u BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

U 2014. godini očekuju se dodatna sredstva Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) EU da bi se pružila pomoć u procesuiranju oko 1.300 neriješenih predmeta ratnih zločina u BiH.  Projekat finansiraju vlade Velike Britanije, Norveške, Švicarske, SAD, Italije i Njemačke.

Posted by on 2013-11-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login