Mats Gustafsson na Jazz Festu Sarajevo

Švedski saksofonista, improvizator i kompozitor Mats Gustafsson predstavit će se prvi put publici Jazz Festa solo koncertom koji će održati 3. novembra u Domu policije u okviru XXI Jazz Festa Sarajevo 2017.

Mats Gustafsson

Mats Gustafsson

Na muzičkoj sceni prisutan je od osamdesetih godina, lista njegovih saradnji je više nego impresivna a uključuje Sonic Youth, The Ex, The Thing te muzičare kao što su Peter Brotzmann, Barry Guy, Derek Bailey, Misha Mengelberg, Evan Parker…

Muzička kritika naziva ga jednim od najcjenjenijih free jazz saksofonista, “kraljem švedske impro scene” i “istinskim muzičkim istraživačem”. Njegova muzika je hrabra, slobodna i nadasve kreativna, a nalazi se na više od 200 diskografskih jedinica koliko je snimio u karijeri, od toga 30 solo albuma.

Ovaj umjetnik slobodnoj improvizaciji daje potpuno novo značenje, pokazujući beskrajan potencijal bariton saksofona ali i vlastitog kreativnog izraza. Njegove intenzivne izvedbe otvaraju uzbudljive zvučne svjetove, beskompromisne i originalne koji su izvan utvrđenih pravila i matrica. Ili njegovim riječima: “Jednom sam nogom u panku a drugom u improvizaciji!”, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Posted by on 2017-09-11. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login