Med s područja Livanjskog kantona visoke kvalitete

medMed s područja Livanjskog kantona visoke je kvalitete, kazao je predsjednik  Udruženja pčelara “Vrisak” Marko Bandov.

Udruženje “Vrisak” prati trendove u održavanju pčelinjaka i proizvodnji meda i educira svoje članove, među kojima je oko 80 stalnih pčelara, kazao je Bandov.

Svake godine u proljeće ili u jesen Udruženje organizira po općinama ovog kantona četiri do pet predavanja koja pčelarima održavaju stručnjaci i poznavatelji ove djelatnosti s područja BiH i Hrvatske.

U sklopu edukacije svojih članova Udruženje svake godine organizira posjetu međunarodnom sajmu pčelinjih proizvoda u Gudovcu kod Bjelovara, a ove godine u planu posjet i Međunarodnom sajamu u Beogradu, koji se održava u prvoj sedmici mjeseca oktobra, kazao je Bandov.

Što se tiče proizvodnje meda, ovu pčelarsku sezonu Bandov ocjenjuje relativno dobrom i očekuje da će ovogodišnja proizvodnja premašiti prošlogodišnju, koja je inače ocjenjena sušnom.

“Cijena meda u Livanjskom kantonu kreće od 12 do 15 maraka, a sve ovisi od pčelara do pčelara i u kojoj se količini kupuje”, kazao je Bandov, dodavši kako na području kantona ima oko 11 000 košnica te da prosječna proizvodnja iznosi 8 kilograma po košnici.

“U podneblju nezagađenosti med s naših prostora kvalitetniji je od drugih i zbog velike raznolikosti biljaka s naših polja i planina”, kazao je Bundov.

Posted by on 2013-09-06. Filed under Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login