Med učinkovitiji kod prehlade od većine lijekova

med, zdravljeKašika meda u sebi sadrži više ljekovitih svojstava nego većina suvremenih lijekova za ublažavanje prehlade, a pomoći će i u problemima s probavom, utvrdila je studija.

Iako čajna kašikica meda ima 22 kalorije, a kašikica šećera 15 kalorija, med je zdraviji jer sadrži gotovo jednak udio glukoze i fruktoze te kroz samo nekoliko minuta nakon uzimanja šalje mozgu potrebno “energetsko gorivo”.

Med uspješno poboljšava moždane funkcije, a fruktoza pohranjena u jetri unaprjeđuje moždane funkcije koje su aktivne i tokom noći.

Još prije 2000 godina grčki sportaši su jeli velike količine meda kako bi imali više energije uoči Olimpijade, a otac moderne medicine Hipokrit vjerovao je kako jedenje meda svaki dan liječi prehladu i sifilis, potiče imunitet te ubija bakterije.

Blagotvoran učinak meda na zdravlje, u liječenju prehlada, zubnih oboljenja, čireva, artritisa i kožnih oboljenja potvrdilo je i istraživanje Univerziteta u Sydneyu. Fruktoza i glukoza koje sadrži proizvode velike rezerve glikogena u jetri. Stalna razina šećera u krvi važna je za izdržljivost, a med čuva organizam od umora i iscrpljenosti.

Medicinski Univerzitet u Pennsylvaniji utvrdilo je kako kašika meda ima više ljekovitih svojstava od dvije trećine lijekova za prehladu na tržištu, a neće uticati na krvni pritisak ili količinu soli u organizmu kao umjetno proizvedeni lijekovi.

Med je dokazano koristan u podizanju imuniteta, jer sadrži velik broj vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih zaštitnih tvari bioflavonoida, a ima i anitibakterijski učinak. Već dvije čajne kašikice na dan umirit će želučane čireve i gastritis.

Naročito je koristan za bolesnike koji pate od artritisa, jer uklanja suvišnu vodu iz tkiva i zglobova.

Posted by on 2013-10-07. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login