Međunarodna svemirska misija uspješno lansirana u svemir

Međunarodna svemirska misija sa dva ruska i jednim američkim astronautom uspješno je lansirana ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u ruskoj letjelici Sojuz sa kosmodroma u kazahstanskom Baikonuru.

Međunarodna svemirska misija. International space station
Međunarodna svemirska misija. International space station

Rusko-američka svemirska misija je lansirana u novoj letjelici, koja će se znatno brže od prethodnih spojiti s ISS-om u orbiti, za manje od tri sata, i na njoj provesti narednih šest meseci, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kate Rubins iz američke NASA-e i ruski astronauti Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov iz ruske svemirske agencije Roskosmos poletjeli su u srijedu ujutro u planirano vrijeme ka ISS-u, koja orbitira oko Zemlje.

Tamo će zamijeniti rusko-američki tim, koji je na misiji od aprila, i predviđeno je da se vrati na Zemlju za sedam dana.

“Dvije sedmice smo proveli u Star Cityju, nedaleko od Moskve, a potom 17 dana u Baikonuru, u veoma striktnom karantinu, i svi smo uradili PCR testove”, izjavila je uoči lansiranja američka kosmonautkinja Kate Rubins i najavila interesantne testove u svemiru, između ostalih i proučavanje rasta ćelija u vanzemaljskim uslovima.

Posted by on 2020-10-14. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login