Međunarodni biološki kamp ‘Rujište 2017’ od 28. jula do 3. augusta

Rujište

Rujište

Sedmi međunarodni biološki kamp “Rujište 2017” bit će održan od 28. jula do 3. augusta u organizaciji Udruženja studenata biologije u BiH (USB u BiH).

Na kampu će učestvovati mentori i učesnici iz više gradova Bosne i Hercegovine: Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Tuzle, Visokog, Gradiške, Brčkog kao i regiona, u prvom redu iz Hrvatske.

Udruženje studenata biologije u BiH (USB u BiH) vode ambiciozni i perspektivni studenti biologije s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Društvo ima za cilj promociju biologije kao nauke, terenska istraživanja, unapređenje bioloških naučnih istraživanja kao i aktivno učešće u projektima koji se tiču zaštite biodiverziteta, te samim time i prirodnih područja BiH.

Projekat pod nazivom VII internacionalni biološki kamp “Rujište 2017” ima za cilj vršenje istraživanja područja Rujišta i okoline, te sačinjavanje pregleda svih prisutnih bioloških vrsta, te da se izvrši procjena biodiverziteta tog područja na osnovu koje će se pokrenuti proces zaštite istog.

Istraživanja koja će se izvršiti imaju veliki značaj za očuvanje prirode BiH kao i za dolazeće procese integracije u Evropsku uniju. Inventarizaciju bioloških resursa i općenito biodiverziteta uz studente biologije iz regiona kao i domaće studente će prema grupama vršiti mentori koji su specijalisti za pojedine grupe organizama.

Područje Rujišta, smješteno u podnožju Prenja, je područje veoma bogatog biodiverziteta, naročito značajno zbog toga što ovo područje naseljava rijetka i dragocjena munika. Rad na terenu bi uključivao pronalaženje, skupljanje i fotografisanje vrsta. Uz korištenje GPS uređaja, koordinate svih pronalazaka će biti dokumentirane i korištene za uspostavljanje baze podataka o biodiverzitetu unutar USB-a čiji je cilj dijeljenje podataka sa relevantnim regionalnim udruženjima kao i institucijama u BiH koje rade na području zaštite biodiverziteta.

Ciljevi VII međunarodnog biološkog kampa “Rujište 2017” su istraživanje i formiranje baze podataka o biodiverzitetu Rujišta i njegove okoline, te njegovo evaluiranje kao potencijalnog “Natura 2000” područja, promovisanje saradnje između mladih i ambicioznih studenata biologije i mentora, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, inspirisanje i poticanje studenata i mladih znanstvenika na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava, omogućivanje primjenjene edukacije i terenskog rada za studente biologije, promovisanje biodiverziteta Rujišta kroz razne oblike promidžbenog materijala, te uspostavljanje surađivačke mreže u ovoj oblasti.

Učesnici će biti raspoređeni u radne grupe: botanička (istraživanje biljaka), mikološka (istraživanje gljiva, entomološka grupa (istraživanje insekata), herpetološka (istraživanje gmazova i vodozemaca), grupa mammalia (istraživanje sisara) i grupa za šišmiše (istraživanje šišmiša), saopćeno je iz Udruženja studenata biologije u BiH.

Posted by on 2017-07-29. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login