Međunarodni dan borbe protiv mina: U BiH ugroženo više od 300.000 ljudi

U Bosni i Hercegovini i širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina, 4. april.

mine
mine

Trenutna veličina površina zagađenih minama u Bosni i Hercegovini iznosi 967 km2,a zaostala eksplozivna sredstva predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti i životima više od 300.000 građana, saopćeno je iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.

Organizacija UDAS iz Banja Luke, Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH – MDDC iz Sarajeva, ITF Enhancing Human Security iz Slovenije i UNDP Bosne i Hercegovine od 30. marta pa do 4. aprila ove godine na svojim su društvenim mrežama svakoga dana u 12 sati objavljivali inspirativne priče ovih organizacija uključenih u protivminsko djelovanje u BiH. Ova medijska kampanja imala je za cilj da prenese snažne poruke sudionika protivminskog djelovanja, kako žrtava mina, deminera, tako i mnogih drugih pojedinaca i organizacija, ali i da skrene pažnju javnosti na problem mina koji je u našoj zemlji još uvijek prisutan.

”Važno je istaći donatore koji nesebično i već decenijama pružaju podršku projektima deminiranja i pomoći žrtvama mina u BiH. Želja nam je da naše poruke i apeli stignu i do nadležnih institucija u BiH, da završe preuzete obaveze iz Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina. Ovo se odnosi na obaveze da se osigura podrška žrtvama mina u rehabilitaciji i integraciji, kao i čišćenju preostalih miniranih teritorija što prije, ali ne kasnije od 2025. godine”, navode iz organizacija uključenih u protivminsko djelovanje.

Mine i zaostala neeksplodirana ubojita sredstva izazivaju patnju i stradanja, predstavljaju ozbiljnu prepreku ekonomskom razvoju, sprečavaju povratak izbjeglica i raseljenih osoba, te uspostavljanje normalnih društvenih tokova i sigurnog okruženja. Zbog toga je od velike važnosti da se zemlja očisti od mina jer bez sigurnosti svih građana i posjetioca naše zemlje nemoguć je daljnji oporavak i napredak BiH.

U periodu od 1996. do 2020. stradalo je ukupno 1.767 osoba od čega 617 smrtno, saopćeno je iz Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.

Posted by on 2020-04-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login