Međunarodni dan i Noć muzeja u Historijskom muzeju BiH

Historijski muzej BiH

Historijski muzej BiH

Historijski muzej BiH se kao i prethodnih godina uključuje u obilježavanje manifestacije Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja koji ove godine padaju na isti dan, 18.5.2013.

Ove godine Muzej pravi bogat program namijenjen različitim ciljnim i starosnim grupama- edukativne i slikarske radionice za djecu i odrasle, otvorenje izložbe, muzej cafe, performanse, muzej market, koncert i dr.- u periodu od 10 do 00:00h.

U 10:00h program Dana muzeja započinje akcijom „Očistimo muzej za jedan dan“ koja će se održati u saradnji sa Srednjom školom za okoliš i drvni dizajn, Općinom Novo Sarajevo i globalnom akcijom „Let’s do it“ („Očistimo zemlju za jedan dan“). Učenici i volonteri će čistiti i uređivati atrij, koji će ove godine biti centralno mjesto većine događaja.

U 12:00h će se paralelno odvijati dvije radionice “Omiljene kovanice, vladar, grb – moje pravilo” i „Ničiji mačak“. Cilj prve radionice je prije svega da razvije maštu i kreativnost učenika, ali i da svojim sadržajem upozna učenike sa historijom srednjovjekovnog bosanskog novca. Radionicu će voditi viši kustos Amar Karapuš.

Ničiji mačak, NMC, je mačak koji traži odgovore na milion egzistencijalnih pitanja koja nas okružuju…pojavljuje se iznenada i kada niko ne očekuje…neuhvatljiv poput sjenke…

Učesnici ove radionice će imati priliku saznati o kakvoj je avanturi riječ u prvoj epizodi priče o Ničijem mačku, koji je autorsko djelo Elvisa Dolića.

Učesnici radionica biće učenici osnovnih škola „Fatima Gunić“ i „Skender Kulenović“, a poziv za učešće je otvoren i za druge posjetioce.

Članovi ateljea Art Korner predvođeni akademskim slikarom Mirzom Ibrahimpašićem, će od 12 sati u prostoru atrija crtati, slikati i izlagati radove na temu ovogodišnjeg slogana Međunarodnog dana muzeja 2013: “Muzej (Memorija+Kreativnost=Društvena promjena)”

U periodu od 14:00 do 22:00h biće održan Muzej market, događaj koji se već treći put održava u Historijskom muzeju BiH. Posjetioci Muzeja će imati priliku kupiti umjetničke slike, unikatne predmete, suvenire, lampe, nakit, svilu, pa i kolače.

Od 18:00h do 19:00 h crtač stripova Filip Andronik će crtati šta god mu se kaže. Osim životinja. Jer životinje ne zna crtati.

U 20:00h biće otvorena izložba „Nedovršene modernizacije: između pragmatizma i utopije“ kustosa Maroja Mrduljaša iVladimira Kulića. Izložba se nakon gostovanja u Mariboru, Beogradu i Cetinju otvara u Sarajevu u okviru Dana arhitekture 2013.

Nakon otvorenja izložbe na programu je koncert Elvisa Dolića&Zombi partizana. Ideja Zombi partizana iz stripa je prešla u muzičke vode, a pažnju javnosti na sebe su skrenuli pjesmom Parking Papak.

U 22:00 h počinje Zvjezdani event Noći muzeja u organizaciji Udruženja umjetnika BellArte i programa Noć muzeja.

Posjetioci će u periodu od 10:00 do 24:00 h moći pogledati stalne postavke Historijskog muzeja BIH: „Bosna i Hercegovina kroz stoljeća“ i „Opkoljeno Sarajevo“. U istom periodu će na platou Muzeja, kao i protekle godine, u saradnji sa caffe barom Tito biti otvoren Muzej Café.

Historijski muzej Bosne i Heregovine je organizirao obilježavanje Međunarodnog dana i noći muzeja isključivo iz vlastitih resursa te uz nesebičnu pomoć prijatelja Muzeja: Cafe bar Tito, Audio Video Consulting Sarajevo, ProEvent, udruženja BellArte, te Lejle, Filipa, Elvisa i drugih volontera.

Akciju „Očistimo muzej za jedan dan“ podržali su Općina Novo Sarajevo i akcija „Let’s do it“.

Ulaz na sve aktivnosti je slobodan.

Posted by on 2013-05-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login