Međunarodni dan knjige u Connectumu posvećen Tvrtku Kulenoviću

Svjetski dan knjige i autorskih prava u Klubu knjige Connectum biće posvećen nedavno preminulom velikanu književnosti Tvrtku Kulenoviću, saopćeno je iz Connectuma.

Tvrtko Kulenović
Tvrtko Kulenović

Posjetitelji će moći ostvariti specijalni popust i do 80 posto na književna djela, a bit će upriličena i besplatna projekcija o opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine pod nazivom “Sarajevo 1425 dana”.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila, simbolično, na datum smrti velikana Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea.

  • Ovo je prilika da sugrađane potaknemo na čitanje, naročito mlade, a istovremeno da podsjetimo na značaj zaštite autorskih prava – kazao je Ajet Arifi, direktor Kluba knjige Connectum, dodavši da će se ovog dana kolege i on posvetiti sjećanju na jednog od najvećih književnika naših prostora Tvrtka Kulenovića.

Osim Arifija, o djelima Kulenovića govorit će i književnik i profesor Almir Bašović te Matija Bošnjak, urednik Kluba knjige Connectum.

Tvrtko Kulenović je bio bosanskohercegovački putopisac, književni kritičar, esejist i novelist. Autor je nekoliko romana. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i prvi predsjednik bosanskohercegovačkog PEN-centra te najuvaženiji južnoslavenski stručnjak za indijsko pozorište. Od 1999. do 2003. godine je bio direktor Narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine.

Klub knjige Connectum je odnedavno svoje prostorije ustupio i Audio-video galeriji “Sarajevo 1425 dana”. Riječ je o projektu grupe entuzijasta, koji su bili tinejdžeri i djeca u opkoljenom Sarajevu i koji su željeli da činjenice, ali i sjećanja, te svoje priče i priče onih koji su preživjeli podijele sa svijetom. Ove priče dijelom su pretočene u audio-video projekciju namijenjenu prvenstveno stranim turistima, ali je sadržaj osim na engleskom, kineskom, turskom dostupan i na BHS jezicima.

Posted by on 2019-04-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login