Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine i tada je po prvi puta u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika”.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se od 1950. godine i to svakog 10. decembra.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) je svjesno zajednice u kojoj djeluje i u kojoj se mjeri krše ljudska prava od države, ali i građana i građanki Bosne i Hercegovine i zbog toga ovom prilikom želi iskazati svoju podršku svim marginaliziranim grupama, jer Povelja kao jedan od globalnih ciljeva UN-a proglašava i definiše nužnost saradnje među državama radi rješavanja “međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne ili humanitarne prirode i unaprjeđivanje i podsticanje poštovanja prava čovjeka i osnovnih sloboda za sve ljude bez obzira na rasu, spol, jezik ili vjeru”, što stoji u samoj Povelji.

Udruženje za društvena istraživanja (UDIK) će se u utorak, 10. decembra, pridružiti Maršu ljudskih prava koji će započeti u 9.30 sati ispred Akademije likovnih umjetnosti i na taj način dati podršku marginaliziranim skupinama u Bosni i Hercegovini, a u 13.00 sati pridružit ćemo se Mreži za izgradnju mira ispred Parlamentarne skupštine BiH.

Prema programu, u 14.00 Dan ljudskih prava će se obilježiti transparentom „Zona bez ljudskih prava„ ispred OHR-a koji će ostati sve dok se roditelji i djeca iz Konjević-Polja ne izbore za svoja prava koja su im Zakonom zagarantovana. To je još jedan znak naše podrške u rješavanju problema djece školaraca iz Konjević-Polja.

‘Prava su zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata. Međutim, ponašanje političara prema roditeljima i djeci iz Konjević-Polja je udar na integritet povratka u manji BH entitet, a tom prilikom smatramo da su odgovorni i svi građani naše države, koji se prema ovom problemu pasivno ponašaju. Na ovaj dan ne želimo zanemariti ljudska prava djece i iz Konjević-Polja, jer zajednica kao što je Bosna i Hercegovina nema moralni kapacitet niti politički volju kako bi riješili ovaj problem koji se tiče svih nas’, saopćio je Koordinacioni odbor Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Posted by on 2013-12-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login