Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja

festival, čajViše od 60 različitih firmi, pojedinaca i organizacija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupit će se od 6. do 10. juna u Sarajevu, na 10. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja – Tea-fest.

Radi se o sajamskoj, turističkoj i kulturnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače i prerađivače ljekovitog i aromatičnog bilja, organske hrane, pčelarskih proizvoda i preparata na toj bazi, te proizvođače opreme za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Glavni cilj ove manifestacije je unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora.

Festival čaja i ljekovitog bilja organizira Ekološka nevladina organizacija ‘Dio srca’ uz podršku Općine Stari Grad, Vlade Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva i Mikrokreditne fondacije LOK Sarajevo.

„Jedan od naših ciljeva je da pomognemo u afirmaciji pojedinaca i porodica koje su orjentirane ka proizvodnji ljekobilja i skupljanju sekundarnih šumskih plodova i njihovoj preradi, te da uspostavimo poslovne veze između proizvođača, sakupljača, prerađivača, otkupljivača i prodavaca ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, kao i pčelinjih proizvoda”, ističe Samira Katica-Arnautović, direktorica Festivala.

Ona je naglasila uspješnu saradnju sa USAID/SIDA projektom FARMA, koji će u okviru Festivala promovirati podršku koju daju BH proizvođačima za razvoj novih projekata.

Kako navodi organizator, jedan od ciljeva Festivala jeste promjena tradicionalnog (često nestručnog) načina prikupljanja ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova s ciljem edukacije ka održivom korištenju biodiverziteta radi unapređenja položaja sela, modernizacije proizvodnje i savremenijeg načina poslovanja u oblasti herbalnog sektora.

Na ovom petodnevnom skupu učesnici i gosti uz učešće eksperata raspravljat će o osiguranju razvoja herbalnog sektora kroz odgovarajuću zakonsku regulativu, donošenje različitih strategija i propisa i njihovog usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, uspostavljanja evropskih standarda za ljekovito i aromatično bilje, te njegovu održivu upotrebu i očuvanje, odnosno održivi okolišni razvoj.

Kako je najavljeno, poseban naglasak će se dati na izgradnji, certificiranju i zaštiti prepoznatljivog bh. brenda u oblasti ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelinjih proizvoda. Također će biti  predstavljena i najnovija literatura iz ove oblasti.

I ovogodišnji 10. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja Tea-fest značajnu pažnju će pokloniti stručnom ocjenjivanju izloženih proizvoda, koji će biti nagrađeni zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama. Bit će dodjeljene i specijalne nagrade – “Ljekoviti bosanski cvijet” i nagrada „Sadik Sadiković”

Posted by on 2012-06-05. Filed under Sarajevo, Turizam, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login