Međunarodni Festival Merlinka

Međunarodni Festival Merlinka

Međunarodni Festival Merlinka

Sarajevski otvoreni centar će u periodu od 31. januara do 02. februara 2014. godine organizovati i ugostiti u Sarajevu, u Art Kinu Kriterion (Obala Kulina bana 2) Festival Merlinka.

Međunarodni festival queer filma Merlinka po prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans* tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki. Cilj Festivala jeste promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umjetnost, koja je jedna od metoda borbe na smanjenju homofobije. Festival u Beogradu organiziraju Gej lezbijski info centar GLIC i Dom omladine Beograd.

U okviru tri dana festivalskog programa biće prikazano 30 kratkometražnih i 3 dugometražna igrana filma. Drugog dana Festivala biće organizovana i diskusija na temu Transeksualnost u tranziciji, čija ideja jeste da transeksualnost propita iz šireg društveno-ideološkog konteksta zemalja u regiji, od socijalizma do kapitalizma i svemu između, te da pokaže koliko i da li politički procesi imaju veze sa pravnim i svakodnevnim životom trans* osoba.

Na diskusiju učestvuju gosti i gošće iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2014-01-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login