Mektić pozvao USK da odredi mjesto za novi prihvatni centar

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je vlasti USK da odrede lokaciju za prihvatni centar za migrante, jer je to jedino rješenje sadašnje migrantske krize.

migranti, Velika Kladuša

U obraćanju na pres konferenciji u Sarajevu, Mektić je pozvao vlasti USK da odrede lokaciju za m novi migrantski kamp, kako bi 10 miliona eura postalo operativno.

Spomenuvši teškoće s kojima se suočava USK, te kampove za migrante koji su otvoreni, je rekao kako je na sastanku u Briselu dogovoreno da se otvori još jedan prihvatni centar za migrante. EK je tada rekla da neće finansirati kamp Vučjak, jer predstavlja prijetnju za zdravlje ljudi i jasno rekli da neće Vučjak.

“Upravo smo zato u Briselu dogovorili da se uspostavi još jedan prihvatni centar gdje bi migrante iz Vučjaka smjestili. Tada je dogovoreno da se otvori još jedan prihvatni centar u BiH”, kaže Mektić..

Dodao je kao su u Briselu vlasti USK obećale da će ponuditi rješenje. Drugi uslov je bio da se neće finansirati objekti u privatnoj svojini.

” Hoćemo objekte koji su državno vlasništvo,. Mi u takav centar želimo da investiramo novac. Rješenje je da se ispoštuje sporazum iz Brisela-dajte lokaciju na USK i na nekom drugom prostoru unutar BiH”, kaže Mektić.

Također, optužio je Predsjedništvo BiH da se angažuje Frontex koji je ključan za rješavanje problema na granicama, a samim tim i migrantske krize. Kako kaže, nekome očigledno odgovara ovakva situacija.

Migrantska kriza u BiH predstavlja neku vrstu nerješivog problema, jer se odluke donose na bazi konsenzusa, te ovako uređena BiH nije u stanju da se bori ni s jednom krizom, rekao Mektić.

Rekavši kako je upravo završio sastanak sa holandskim ambasadorom, dodao je kako je opšta ocjena i EU i nekih europskih ambasadora u BiH da ovo nije u BiH kriza koja je morala eskalirati na ovakav način i nije inače velika migrantska kriza, pogotovo kad se uzme uz obzir 2015. godina, kada je na ovoj migrantskoj ruti tada prošlo migranata koliko je prošlo za dvije godine.

Dodao je kako u susjednim zemljama to nije problem, ali kako to u BiH predstavlja neku vrstu nerješivog problema jer smo, kako je rekao “mi država koja funkcioniše na bazi konsenzusa”.

U okolnim državama vlast je centralozovana i odluke se donose na jednom mjestu.

“Jednostavno želim da ukažem na činjenicu da ovako kako je uređena BiH mi nismo u stanju da se nosimo ni s jednom krizom. Mi imami problem što nam migranti ulaze na istočnom dijelu naše granice. To su nezakonite migracije, nezakoniti migranti koji idu ilegalno i prelaze granicu i zbog naših slabosti, uđu u BiH. Već kad su ušli, bez obzira na nezakonitost, na njih se primjenjuje Konvencija EU o zaštiti migranata.

“Svi ti nezakoniti migranti žele da idu u zapadnu Evropu. Čak 90 posto njih samo iskaže namjeru za dobivanjem azila i time legalizuje svoj boravak za 14 dana. Od tih 90 posto ni pet posto ne podnosi zahtjev za azil, idu i odlaze dalje. Od tih 5 posto , nijedan postupak nismo završili, jer su oni nestali sa prostora BiH.

Navodeći kako je određeni broj njih u BiH, Mektić kaže kako traže način da izađu iz BiH i uglavnom se koncentrišu na prostoru USK i žele da uđu u Hrvatsku.

Posted by on 2019-10-23. Filed under Bihać, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login