Memorijalni centar Potočari godišnje posjeti 120.000 osoba

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje žrtava genocida iz jula 1995. godišnje posjeti blizu 120.000 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, kazao je Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru koji je preživio genocid u julu 1995. godine.

“Taj broj se povećava iz godine u godinu, posebno broj stranaca. Najveći broj posjetitelja je iz Bosne i Hercegovine, tačnije [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine. Kada su u pitanju strane posjete, to su posjetitelji iz Turske, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke… ali radi se i o posjetiteljima iz drugih država koji i nisu toliko zastupljeni”, ispričao je Hasanović za Anadoliju.

S Hasanovićem radi još dvoje ljudi. Prema njegovim riječima, kada dolaze u obilazak Memorijalnog centra, posjetioci žele znati o svemu onome što im se može ponuditi.

Dolaze da posvjedoče

“Kada dođu i obilaze Centar, održimo im historijski čas, nekada na našem jeziku, a nekada i na engleskom, zavisi odakle je posjeta. Obilaze mezarje, galeriju fotografija, potom prelaze u bivšu holandsku bazu, gdje je u toku izgradnja drugog dijela Memorijalnog centra. Tu posjećuju spomen-sobu, gdje pogledaju film, 20 ličnih priča i izložbu na zidu”, istakao je Hasanović.

Kako kaže, svaka grupa posjetilaca je drugačije upućena u dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

“Neka grupa zna manje, neka više, zavisno od njihovih profesora, dakle, koliko ih pripreme, od ozbiljnosti univerziteta, fakulteta sa kojih dolaze. Nekada, zaista, dolaze spremni i znaju mnoge stvari. Tako da im ovo dođe samo kao dodatna nadogradnja.”

Međutim, pojašnjava, nekada dolaze i oni koji ne znaju gotovo ništa o onome što se desilo.

“Kada su u pitanju stranci, to su uglavnom studenti, učenici, ali dolaze i turisti, mada ih je teško i nazvati turistima. Oni su, možda, kao turisti došli u Bosnu i Hercegovinu, ali u Srebrenicu su došli s ciljem da posvjedoče, vide i lično se uvjere u ono što se desilo u julu 1995. godine”, naveo je Hasanović.

Prošle godine je u sklopu Memorijalnog centra otvoren i Sense – Dokumentacioni centar Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije.

Cilj Dokumentacionog centra je da, pomoću iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja, prikaže kako su događaji iz jula 1995. godine istraženi, rekonstruirani i procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudu za bivšu Jugoslaviju.

Na mezarju ukopana i beba

Prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Smiraj duše u Potočarima proteklih godina našlo je 6.166 žrtava i 75 osoba za koje su porodice izrazile želju da budu ukopane do oca, sina, majke, sestre…

Najmlađa žrtva, beba Have i Hajrudina Muhića, Fatima Muhić, ukopana je zajedno sa 408 identificiranih žrtava prije dvije godine. Hava Muhić djevojčicu je rodila u bazi holandskih snaga u sklopu UNPROFOR-a, nakon pada Srebrenice, u noći sa 12. na 13. juli 1995. godine.

Posted by on 2015-06-26. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login