Merkel: Grčkoj nije potrebna finansijska pomoć

Angela Merkel

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Grčkoj u ovom trenutku nije potrebna finansijska pomoć i da je stabilnost eurozone “osigurana”. “Grčka nije tražila finansijsku pomoć. Stabilnost eurozone trenutno je osigurana. Optimistična sam u vezi sa tim da pitanje o pomoći Grčkoj neće ni biti postavljeno”, rekla je Merkelova  poslije razgovora sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom.

Merkelova je ranije izjavila da EU treba da pruži Grčkoj moralnu podršku u sprovođenju plana o smanjenju budžetskog deficita.

Njemački ministar ekonomije Rajner Bruderle izjavio je da Vlada u Berlinu ne namjerava da Grčkoj ponudi niti jedan cent pomoći.

Grčka Vlada juče je najavila posljednju u seriji mjera štednje s ciljem da se zemlja izvuče iz dužničke krize i sa ivice bankrostva, što prijeti i stabilnosti eura.

U nove mjere štednje, treće po redu u posljednjih nekoliko mjeseci, spadaju smanjenje bonusa za radnike u javnom sektoru za 30 posto, zamrzavanje penzija, novi porezi na luksuznu robu, alkohol i cigarete.

Zvanična Atina planira da deficit u budžetu do kraja godine bude smanjen na 8,7 posto domaćeg bruto proizvoda, sa 12,7 posto iz 2009. godine.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login