MESS 2017: Predstavljen program Malog MESS-a

Mali MESS

Mali MESS

U okviru predstojećeg 57. internacionalnog teatarskog festivala MESS, u Pozorištu mladih u Sarajevu danas najavljen Mali MESS, programski dio namijenjen djeci. Od 30. septembra do 8. oktobra, najmlađa publika će biti u prilici da pogleda nekoliko predstava od kojih su dvije iz Bosne i Hercegovine, kao i brojne prateće sadržaje.

Spajanje “malog” s “velikim MESS-om” objašnjeno je potrebom da se naglasi značaj programa za djecu – za novu generaciju buduće odrasle publike, kod koje već treba razvijati “pozorišnu pismenost”, odnosno naviku da kasnije redovno posjećuju pozorište.

Najavljene su predstave: “Čarobni frulaš”, reditelja Eugenia Montija Collae iz Italije, “Mali nauk o životinjama”, rediteljke Maje Zećo iz Bosne i Hercegovine, “Ježeva kućica” iz kanadsko-hrvatske produkacije, režiserke Eve Cvijanović, nastup “Vunenog pozorištanceta” iz Bosne i Hercegovine, autorica Željke Lomez i Tatjane Šojić, “Ružno pače”, rediteljke argentinskog porijekla Renate Carole Gatice (Hrvatska), “Tri praščića” i “Dječak zvani vjetropir” iz Brazila, reditelja Sergia Serrana, te “Prodani smijeh”, reditelja bugarskog porijekla Daria Kovačovskog (Bosna i Hercegovina).

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković ističe da će programi za djecu biti besplatni te da će ove godine i mališani u Visokom imati priliku da vide jednu od predstava, kao i njihovi vršnjaci u dječijim domovima Bjelave i Mjedenica u Sarajevu.

“Mali MESS je kao segment Festivala beskrajno važan”, kaže Kreševljaković, jer je namjera da postane prostor za dječije istraživanje svijeta umjetnosti, za poticanje kritičkog razmišljanja i za estetsko umjetničko iskustvo najmlađih.
Segor Hadžagić, dramaturg Pozorišta mladih kao partnerske kuće MESS-a, rekao je da će ovo pozorište, u okviru Malog MESS-a, donekle popuniti prostor lutkarske produkcije. Hadžagić želi da javnost shvati kako Pozorište mladih ne može vlastitim snagama obnavljati to stvaralaštvo.

U programu Malog MESS-a predviđene su i radionice za djecu “Od predmeta do živog bića”, koju će voditi Tamara Kučinović iz Hrvatske, pričanje bajki, kao i koncert i radionica iz Bosne i Hercegovine “Mali Mozart na Malom MESS-u”.

Posted by on 2017-09-21. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login