MESS donosi 22 predstave iz 13 zemalja

MESSOvogodišnje 57. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji će trajati od 30. septembra do 8. oktobra, bit će otvoreno u Zenici predstavom “Slijepi pjesnik” u izvođenju belgijske trupe “Needcompany”, koju predvodi višestruki festivalski laureat Jan Lauwers.

Govoreći na konferenciji za medije o saradnji u programu ovogodišnjeg Festivala, direktor BNP Zenica Hazim Begagić naglasio je da je “MESS jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u regionu, zbog čega su sretni što bh. publici zajedno predstavljaju šta se dešava u evropskom i svjetskom teatru”.

Tokom devet festivalskih večeri publika će imati priliku vidjeti 22 predstave iz 13 zemalja, koje su vrlo različite po sadržaju i teatarskim formama, ali i temama. Na ovogodišnjem MESS-u gledaoci će vidjeti programe plesnog teatra, marionetske opere, teatar predavanja i performansa, a odobrane predstave bit će ispričane iz perspektiva koje rijetko čujemo u javnom prostoru.

Fokus ovogodišnjeg Festivala je afirmacija različitosti kao suštinske vrijednosti svakog, a posebno bh. društva i poseban akcent festivala je i na bh. teatru i produkciji.

– U oficijelnom programu će biti tri predstave iz BiH ‘Otkrivanje žene’, ‘Moja fabrika’ i ‘Mi djeca s kolodvora Zoo’, dok će u zasebnom programu ‘MESS Market’ s fokusom na bh. produkciju biti odigrane četiri predstave – istakao je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Sve bh. predstave pratit će selektori i selektorice festivala iz Francuske asocijacije za distribuciju umjetnosti ONDA i drugih zemalja, dok će se i ove godine nastaviti intenziviranje saradnje s drugim gradovima i institucijama, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, Narodnim pozorištem Mostar i kulturnim centrima u Visokom i Konjicu.

Umjetnička direktorica Festivala Selma Spahić istakla je da će festivalska publika imati priliku slušati i vidjeti iskrene, bolne i zabavne priče iz perspektiva koje rijetko čujemo u javnom prostoru kao što su priče djece, interseksualnih osoba, gluhih osoba ili izbjeglica.

– Predstave su kao himne različitosti, izvan granica onoga što društvo nameće kao ‘normalno’, izvan granica boje kože, spola, seksualne orijentacije, religije ili pripadnosti državama – kazala je Spahić i istakla da MESS i ove godine pruža priliku mladim rediteljima da predstave svoj rad.

Među imenima koja će obilježiti ovogodišnji MESS, osim Needcompanyja, su laureati David Espinosa, Paolo Magelli, te Arpad Schilling, Andriy Zholdak i Milo Rau, čija je predstava proglašena najboljem u 2016. godini prema ocjeni najuglednijeg teatarskog časopisa “Theater Heute”.

Posted by on 2017-09-09. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login