MESS: Zlatni lovorov vijenac dodijeljen Chrisu Keulemansu

Chris Keulemans

Chris Keulemans

Zlatni lovorov vijenac za doprinos razvoju teatarske umjetnosti, najznačajnije priznanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, dodijeljeno je večeras Chrisu Keulemansu na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
Nakon što je na velikoj sceni Narodnog pozorišta izvedena predstava „Bagdad“ čiji je Keulemans jedan od autora i aktera, priznanje mu je dodijelio direktor MESS-a Nihad Kreševljaković kao umjetniku koji je svojim djelovanjem zadužio taj festival i Grad Sarajevo.

Bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović rekao je da Chris Keulemans, umjetnik s kojim se sreo u Amsterdamu ratne 1993. godine i koji je došao u Sarajevo iduće godine ratne opsade, ima zasluge za utemeljenje MESS-a kao festivala koji će dobiti rejting kakav ima danas.

Dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca je kazao da je iskreno iznenađen zbog večerašnje dodjele priznanja.

U Sarajevu, u kojem je dolazeći u proteklih 25 godina, stekao brojne prijatelje, kao i od Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Holandiji, on je naučio šta je to prijateljstvo i gostoprimstvo, kazao je.

Stoga smatra da je večerašnja ceremonija trebalo da bude posvećena tim ljudima a ne njemu, istaknuo je i dodao da će i dalje dolaziti u Bosnu i Hercegovinu.

Chris Keulemans je rođen u Bagdadu 1960. godine, a živi u Holandiji.

Posted by on 2018-10-03. Filed under Kultura, MESS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login