Michigan: 11. juli proglašen Danom sjećanja na Srebrenicu

MichiganSenat i Zastupnički dom američke savezne države Michigan usvojili su rezolucije kojima se 11. juli 2014. proglašava Danom sjećanja na Srebrenicu, a od 11. do 17. jula sedmica počasti Bosni i Hercegovini u državi Michigan.

Senatori i predstavnici u Domu predstavnika iz obje stranke zastupljene u Senatu i Zastupničkom domu sponzorirali su i jednoglasno usvojili ovogodišnje rezolucije.

Slične rezolucije u Senatu i Zastupničkom domu države Michigan, proglašavajući 11. juli Danom sjećanja na Srebrenicu, a sedmicu od 11. do 17. jula kao sedmicu počasti BiH u državi Michigan, usvojene su svake godine od 2009. godine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) zahvalio je senatorima i predstavnicima u Zastupničkom domu države Michigan na podršci BiH i američkim Bošnjacima.

Predsjednik UO KBSA Hamdija Čustović naglasio je da se ovim rezolucijama na “dostojan način sjećamo žrtava genocida u BiH ali i širom svijeta, te time pokušavamo skrenuti pažnju na slične tragedije i u drugim mjestima.”

Pismom upućenim senatorima i predstavnicima u Domu predstavnika države Michigan u ime Bošnjaka u Michiganu je zahvalio i bivši predsjednik KBSA i inicijator rezolucija u gradovima u Michiganu i na nivou države Michigan Haris Alibašić.

On je istakao da je odavanje počasti žrtvama genocida u BiH veoma važno za bošnjačko-američku zajednicu u Michiganu i svugdje u svijetu.

“Ovim rezolucijama se podsjeća na tragediju i najgore ratne zločine počinjene bilo gdje u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ovo je važan gest prema porodicama čiji su životi pogođeni strašnom tragedijom i ratom u Bosni i Hercegovini”, poručio je on, saopćeno je iz KBSA.

Posted by on 2014-06-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login