Microsoft kupio Nokijin odjel mobilnih uređaja

Microsoft

Microsoft

Microsoft je od Nokie kupio odjel Uređaji i Servisi za 5,4 milijarde eura, čime je pod svoje okrilje dobio brand mobilnih uređaja Lumia.

Tim je Microsoft dobio i prava na pantente te finske kompanije.

Sporazum bi trebao biti realiziran početkom 2014. godine, nekon što ga odobre dioničari Nokie i tržišni regulatori.

Microsoft i Nokia navodno su u pregovorima već neko vrijeme, a tijekom lipnja dogovor je bio pod velikim upitnikom jer se kompanije nikako nisu mogle dogovoriti oko uvjeta koji im odgovaraju.

No, očito, sada su pronašli zajednički jezik.

Naime, Nokia, koja je dugo vremena bila vladarica tržišta mobilnih telefona, zadnjih godina je zapala u financijske probleme. Izgubila je tržišni udjel zbog velikog uspjeha pametnih telefona Samsunga i Applea.

Godine 2011. Nokia je sklopila partnerstvo s Microsoftom o korištenju njegova Windows Phone softvera za mobilne uređaje, a iste godine na čelo kompanije iz Microsofta dolazi Stephen Elop, prenosi Gadgetarija.

Kako bi poboljšao financijsku poziciju finske kompanije, Elop je posljednjih godina smanjio broj zaposlenih za više od 20.000, a početkom ove godine ukinuo je i isplatu dividende. No, ni to nije vratilo Nokiu na ranije tržišne pozicije.

Nedavno je Nokia izvijestila da je njezina prodaja mobitela u drugom tromjesečju pala za 27 posto, dok je u posljednjih devet tromjesečja njezin gubitak iznosio više od 5 milijardi eura.

Microsoft će od Nokije preuzeti i 32.000 zaposlenika.

Posted by on 2013-09-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login