Migranti iz istočne Evrope su prilika za EU

radniciRadnici (iz istočne Evrope) dolaze kao dopuna lokalnim radnicima i uglavnom ne uzimaju posao radnicima u zemlji prihvata – ističe povjerenik za socijalna pitanja Laszlo Andor.

Ti radnici “uplaćuju u socijalne sisteme zemalja domaćina”, rekao je Andor, odbacivši tvrdnje onih koji optužuju radnike s Istoka da dolaze na Zapad kako bi zloupotrijebili socijalne pogodnosti.

Andor je u tom smislu predstavio praktični vodič Evropske komisije o pravilnoj primjeni propisa EU-a u području socijalne sigurnosti.

– Zakoni EU-a sadrže tačne garancije koja sprečavaju građane da zloupotrebe sisteme socijalne sigurnosti drugih zemalja Unije – protumačio je Andor.

Od 1. januara Rumuni i Bugari mogu slobodno raditi u svim zemljama EU-a. Ograničenja koja su bila na snazi u devet zemalja EU-a, između ostalog, u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ukinuta su sedam godina nakon ulaska Bukurešta i Sofije u EU, potičući ponekad bojazan od masovnog dolaska građana tih zemalja koja je neopravdana, smatraju u Evropskoj komisiji.

Posted by on 2014-01-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login