Miholjsko ljeto do kraja oktobra

miholjsko ljetoSunčano vrijeme, kakvo je bilo posljednjih dana, zadržaće se do kraja ovog mjeseca, dok se već polovinom novembra može očekivati prvi snijeg, prognoziraju meteorolozi.

“Pretežno sunčano i toplo vrijeme sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 27 stepeni Celzijusovih, koja je znatno iznad prosjeka za ovo doba godine, prevladavaće do kraja nedjelje”, potvrdio je Igor Kovačić, dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, pišu Nezavisne novine.

Kako je kazao, u ponedjeljak će doći do blagog zahlađenja pa će maksimalna temperatura biti do 20 stepeni.

Tople i ugodne dane najavljuje i Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji je kazao da nas očekuju visoke temperature za ovo doba godine.

“Radi se o produženom, ili po narodnoj meteorologiji, miholjskom ljetu, koje će trajati do kraja oktobra”, rekao je on.

Početkom novembra, dodaje on, možemo očekivati jednu frontu koja bi mogla da donese padavine i pad temperatura.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Vijeća za klimatske promjene BiH, potvrđuje da je pred nama miholjsko ljeto, kada su dani sunčani i topli, a jutra relativno svježa i sa čestim maglama.

Minimalne temperature se, navodi Kuštrinović, tada najčešće kreću od osam do 14 stepeni, a maksimalne od 21 do 26 stepeni.

“Kalendar je u ovoj godini poštivao narodnu meteorologiju. Postoji još jedno bablje ljeto, koje traje od Miholjdana do Mitrovdana, i to je taj period kada prevladavaju posljednji sunčani dani”, pojasnio je Kuštrinović.

Kako je kazao, novembar će biti prilično topao i vlažan, a srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrijednosti u granici prosjeka.

Prema njegovim riječima, hladniju jesen možemo očekivati u drugoj dekadi novembra, kada bi mogao i našu zemlju da prekrije prvi snježni prekrivač.

“Svake četvrte godine u oktobru padne prvi snijeg, ali ove neće sigurno. Prije nekoliko dana pao je snijeg na Bjelašnici i Vlašiću što je i uobičajeno, jer su to planine koje su prekrivene bijelim prekrivačem i u augustu”, istakao je Kuštrinović.

Dodao je da će 5. novembra na planinama padati mala količina snijega, a prave padavine na visinama preko 1.000 metara možemo očekivati od 12. do 15. novembra.

Inače, tople dane građani koriste za šetnju, pa se tako, iako je oktobar pri kraju, u baštama kafića u većim gradovima traži mjesto više. Dani jesu prijatni, ali se već predveče, kada se temperature spuste, pića ispijaju u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dok u gradovima mnogi uživaju u miholjskom ljetu, na selima se poljoprivrednici spremaju za jesenju sjetvu. Ratari kažu da im ovakvo vrijeme odgovara, pošto je posla u njivama na pretek.

Osim berbe kukuruza, koja je u Semberiji pri kraju, oni zemljoradnici koji su taj posao završili već se spremaju za sjetvu.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, izrazio je uvjerenje da će sjetva ove jeseni biti na prošlogodišnjem nivou, ako ne i veća.

Posted by on 2013-10-24. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login