Mikroorganizmi sa Zemlje mogli bi preživjeti na Marsu

Zemaljski mikroorganizmi na vanjskoj strani Međunarodne svemirske stanice preživjeli su 533 dana u vakuumu, izloženi intenzivnom ultraljubičastom zračenju i ekstremnim oscilacijama temperature u svemiru, pokazalo je njemačko istraživanje čiji rezultati upućuju na mogućnost da živi organizmi mogu preživjeti na Marsu.

Mars
Mars

Naučnici Njemačkog svemirskog centra (DLR) željeli su provjeriti kako bi organizmi sa Zemlje preživjeli u uvjetima poput onih koji vladaju na negostoljubivom Marsu, planeti Sunčevog sistema koji ima najveće izglede za neki oblik života unatoč prašini, suhoći, malo kisika i slaboj gravitaciji, snažnim zračenjima zbog rijetke atmosfere, hladnoći i mraku koji stvaraju pješčane oluje.

U okviru eksperimenta pod nazivom Biomex organizmi poput bakterija, algi, lišajeva i gljivica izloženi su uvjetim poput marsovskih na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenosi Hina.

Na Marsu postoji mnogo onoga što je potrebno za život poput atmosfere i elemenata karbona, hidrogena, kisika ili azota, sumpora i fosfora te možda čak i tekuće vode.

Organizmi su uzgojeni na podlozi koja odgovara zemlji na Marsu i potom postavljeni s vanjske strane ISS-a u komori Expose-R2.

Eksperiment je obuhvatio stotine uzoraka koji su ostavljeni tamo 18 mjeseci između 2014. i 2016. prije nego što su vraćeni na Zemlju kako bi ih naučnici analizirali.

„Neki od organizama i biomolekula pokazali su izuzetnu otpornost na zračenje vanjskog svemira i vratili su se na Zemlju živi“, kazao je astrobiolog Jean-Pierre Paul de Vera s DLR-ova instituta za istraživanja planeta, koji je dodao:

„Među ostalim proučavali smo jednostanične mikroorganizme koji su postajali na Zemlji više od 3,5 milijarde godina u slanoj vodi. Naši ‘ispitanici’ njihovi su ‘rođaci’ koji su otkriveni u arktičkom vječnom ledu. Preživjeli su u svemirskim uvjetima i može ih se otkriti našim instrumentima. Takvi jednostanični organizmi mogli bi biti kandidati za životne oblike koji bi se mogli pronaći na Marsu“.

Organizmi su prikupljeni s najnegostoljubivijih dijelova Zemlje poput Arktika, Antarktika, Alpa, vječnog leda i španskih stepa.

Organizmi koji mogu preživjeti u takvim uvjetima nazivaju se ekstremofili i smatra se da je najvjerojatnije da bi takvi organizmi mogli živjeti na drugim planetama.

Posted by on 2019-03-27. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login