Milion i po Katalonaca na ulicama Barcelone tražilo nezavisnost

 Barcelona

Barcelona

Oko 1,5 miliona Katalonaca izašlo je sinoć na ulice Barcelone, tražeći nezavisnost.

Desetine hiljada ljudi slilo se u grad noseći zastave regiona i ističući boje Katalonije crveno i žuto.

Ovaj godišnji skup za nezavisnost Katalonije, za koji se vjeruje da je najveći do sada, usmjeren je i protiv vladinih zakona o porezima, navodi BBC. Katalonija želi da Madrid revidira svoju poresku politiku i da Kataloniji pruži finansijsku pomoć.

Odziv na ovogodišnjem skupu, koji se svake godine održava 11. septembra, a kojim se obilježava u historiji poznata opsada Barcelone od prije 300 godina, prisilila je organizatore da promijene rutu kretanja demonstranata.

Ekonomska kriza u Španiji, koja je dovela do toga da je svaka četvrta osoba nezaposlena, pojačala je zahtjeve Katalonije da traži fiskalnu nezavisnost od Madrida, ali i političku autonomiju.

Katalonija, najbogatiji region Španije koji predstavlja jednu petinu španske ekonomije, želi da sama ubire svoje poreze i da sama upravlja tim sredstvima.

Prošlog mjeseca Katalonija je zatražila finansijsku pomoć Madrida od 5 milijardi eura sa obrazloženjem da centralna vlada toliko duguje regionu u porezima.

Posted by on 2012-09-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login