Milioni Kubanaca glasali na parlamentarnim izborima

Kuba

Kuba

Milioni Kubanaca glasali su u nedjelju za poslanike jednodomnog parlamenta koji će na zasjedanju 24. februara izabrati novog predsjednika parlamenta prvi put poslije 20 godina.

Dugogodišnji predsjednik parlamenta Ricardo Alarcón nije među kandidatima.

Parlament, takođe, treba da imenuje Raula Castra za predsjednika Kube u narednom petogodišnjem mandatu.

Na Kubi ne postoji ograničenje broja mandata, ali Castro je u više navrata predložio ograničavanje trajanja funkcije državnih zvaničnika, uključujući funkciju predsjednika, na dva uzastopna mandata.

Izborni ciklus je počeo u oktobru kad su održani lokalni izbori. Protivnici vlade kažu da su izbori na Kubi farsa, budući da je u toj ostrvskoj državi dozvoljena samo Komunistička partija i da za svako poslaničko mjesto postoji samo jedan odobreni kandidat, dok Castro i njegov stariji brat Fidel, koji se penzionisano, vode vladu već pet decenija.

Među onima koji su u nedjelju glasali u Havani bio je i Fidel Castro koji se samo povremeno pojavljuje u javnosti od kada se razbolio 2006. i potpuno se povukao manje od godinu dana poslije toga. Bivši kubanski lider je bio jedan od 25 poslaničkih kandidata iz Santiaga na istoku Kube, prenosi AP.

Vlasti kažu da na izborima nema korupcije i manipulacija zbog toga što ne postoji više partija i nema političke kampanje, a kao dokaz da na Kubi postoji demokratski sistem navode veliki odziv birača. Poslanički kandidati ne moraju biti članovi Komunističke partije, ali oni koji nisu obično su članovi organizacija koje su njeni saveznici.

“To je drugačiji izborni sistem. Ja lično smatram da je više demokatski od drugih sistema koje znam” izjavio je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriges poslije glasanja.

Više od osam miliona Kubanaca s pravom glasa imalo je priliku da glasa za 612 poslanika parlamenta i više od 1.600 provincijskih delegata. Vlada tvrdi da je odziv na prošlim parlamentarnim izborima 2008. bio 96,8 posto.

Posted by on 2013-02-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login