Milioni životinja stradali u požarima u Australiji

U požarima koji već sedmicama traju u Australiji poginuli su milioni životinja, a stotine hiljada je ugroženo.

Australija, požar
Australija, požar

Stradale su i divlje i domaće životinje, pri čemu su više ugrožene divlje i izložene većem riziku od izumiranja, prenio je sinoć australijski portal 9News.

Direktorka organizacije “Divlji život Viktorije” Megan Davidson izjavila je da se tačan broj stradalih životinja možda nikada neće znati i da su u požarima stradali i sisari i ptice i gmizavci, prenosi Tanjug.

“Opasnost nije gotova, spasilački timovi su bespomoćni. U narednim danima mnoge životinje će stradati od gladi i stresa”, rekla je ona.

Ugrožena su i brojna staništa ptica, izjavio je Alan York sa Univerziteta u Melburnu i dodao da među ugroženim pticama ima i nekih rijetkih vrsta.

U požarima je do sada stradalo najmanje 18 osoba, a nadležni su upozorili na pogoršanje vremenskih uslova u subotu zbog jačanja vjetrova i porasta temperature.

Samo u toku ove nedjelje uništena je 381 kuća na južnoj obali Novog Južnog Walesa, a evakuisane su hiljade građana.

Do sada je oko pet miliona hektara zemlje izgorjelo, a više od 1.300 domova uništeno.

Zbog dima od divljih požara, kvalitet vazduha u prestonici Canberi je danas najgori na svijetu u indeksu rangiranja, a vjetrovi raznose dim ka Novom Zelandu.

Posted by on 2020-01-03. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login