Miljenko Jergović dobitnik Njegoševe nagrade

Miljenko Jergović

Miljenko Jergović

Hrvatski književnik Miljenko Jergović, dobitnik je Njegoševe nagrade za ovu godinu, odlučio je u četvrtak Međunarodni žiri na Cetinju.

U konkurenciji 17 književnika iz Hrvatske, Bosne i Herecegovine, Makedonije, Bugarske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, Jergović je ovu nagradu dobio za roman Rod, objavljen 2013. u Zagrebu.

“Međunarodni žiri, na čijem je čelu bio Vlaho Bogišić, nakon svođenja liste i užeg izbora, u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim je glasovanjem, velikom većinom, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli knjizevniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću”, stoji u priopćenju ministarstva kulture Crne Gore.

Prema mišljenju žirija, Jergović je jedan od najčitanijih i medijski najreprezentativnijih pisaca “prisutan na ovim prostorima, bitan za naše kulture i duhovnosti, za ključna pitanja kulturnih i nacionalnih i jezičkih identiteta, za pojam rod, za pojam drugi i naš alter ego, za južnoslavenske dramatične sukobe, sudbine i tragedije”.

Posted by on 2015-09-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login