Milkos može izvoziti na tržište EU

Milkos Sarajevska mljekara Milkos d.d. dobila je rješenje od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – Ured za veterinarstvo BiH da ispunjava propisane veterinarsko-zdravstvene uslove za izvoz na tržište EU.

Ovom dozvolom Milkos potvrđuje svoju predanost kvalitetnom i stručnom radu, saradnji s farmerima, naučnim ustanovama i institucijama BiH koji za cilj imaju plasman zdravstveno-sigurnih i kvalitetnih proizvoda za tržište BiH i ostalih zemalja, navode iz Sarajevske mljekare.

Dozvola ne znači da će Milkos odmah početi izvoz u EU jer je potrebno završiti započeti posao u nadležnim općinskim, kantonalnim, entitetskim i državnim nadležnim institucijama. Naime, ove institucije očekuje završetak poslova na harmonizaciji i usklađivanju zakona te uspostavljanje jasno određenog inspekcijskog komandnog lanca, prenosi Fena.

Iz Milkosa navode da BiH i njene institucije na svim nivoima vlasti mogu završiti ovaj posao do kraja godine te tako dobiti pozitivno mišljenje EU kojim će se našoj mljekari omogućiti izvoz na tržište zemalja EU.

U veoma kratkom roku mljekare, farme i Ured za veterinarstvo uradili su mnogo posla i mi smatramo da ćemo završiti i preostali dio posla i moći izvoziti u EU početkom 2015. godine, navode iz Milkosa.

Posted by on 2014-03-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login