Milomiru Kovačeviću uručena Nagrada za doprinos kulturi sjećanja

Modul memorije, program Internacionalnog festivala MESS, otvoren je večeras u prepunoj sarajevskoj Vijećnici gdje je nagradu za očuvanje kulture sjećanja dobio fotograf Milomir Kovačević Strašni čija će djela biti izložena u Galeriji Zvono.

Milomir Kovačević Strašni
Milomir Kovačević Strašni

Kovačević, istinska legenda grada, a prije svega dobar čovjek, morao se vratiti pred poštovatelje u Vijećnici čiji aplauz nije prestajao. O njemu najbolje govore njegova djela, mahom posvećena Sarajevu uz koje je ostao vezan i kada nije tu, a pričali su o njemu u kratkom filmu Ferida Duraković, Andrea Lešić, Senad Pećanin i Almin Zrno.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Izudin Bajrović je izrecitovao pjesmu Herberta Zbigniewa “Izvještaj iz opsjednutog grada”, a nagradu je uručio umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković.

U muzičkom performansu koji je pripremio Mehmed Bajraktarević učestvovalo je 900 djece iz sarajevskih osnovnih škola, kao i gosti iz Crne Gore.

Program Modul memorije, čija je tema Život pod opsadom, trajat će do 9. maja.

„Ovogodišnji program Modula Memorije kroz intenzivno bavljenje teatrom je ujedno i najava naredne godine, kada Festival MESS obilježava 60 godina, a Modul Memorije 25 godina svoga postojanja. Kroz tih 60 godina gradila se slika Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine kao teatarskog centra, te grada koji njeguje i duboko vjeruje u teatar. Zbog toga se nadamo da će svi sugrađani i sugrađanke uživati u programima koji traju čitav april“, poručio je u najavi programa Nihad Kreševljaković.

Sklad u ratnom haosu
Kako navodi agencija Fena, Kovačević, nimalo senzacionalistički fotograf, devedesetih godina bio je svjedokom dubokih društvenih promjenama u državi kada nastaju serije fotografija posvećenih demokratskim izborima i stranačkim mitinzima, mirovnim manifestacijama, bilježeći i svakodnevni kulturni, politički i sportski život glavnog grada BiH.

Kovačevića je od drugih, posebno stranih fotografa, izdvojilo to što je za razliku od njih koji su željeli uhvatiti smrt, on bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je da stvori, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

Nakon rata, fotografijom se nastavio baviti u Parizu gdje su nastajale brojne druge foto-serije, a dobitnik je mnogih priznanja među kojima je i proglašenje Vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman.

Kreševljaković je, nakon što je uručio nagradu Kovačeviću, kazao kako njegove fotografije objedinjuju sve ono čime se taj modul bavi proteklih godina, naglašavajući da umjetnost nije važna samo zbog njenih estetskih vrijednosti nego i etičkih.

„Kovačević savršeno objedinjuje te najviše estetske vrijednosti s etičkim vrijednostima. Način na koji je on dokumentirao rat nas čini jednom od najbogatijih zemalja kada govorimo o takvoj vrsti dokumentarizma“, istakao je on.

Priča o Susan Sontag
Od prve godine organiziranja Modula Memorije priređeno je oko 150 različitih programa.

Svi ti programi, kao i oni koji će biti upriličeni tokom 24. izdanja ukazivali su na važnost empatije, umjetnosti, ljubavi, različitosti i važnost komunikacije, ali i sjećanja.

Ove godine bit će organizirana izložba „Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu” autora Paula Lowa, film o Susan Sontag, a još jednom izložbom bit će predstavljena cjelokupna teatrologija u Sarajevu u periodu opsade nazvana “Teatar u opkoljenom Sarajevu”.

Posted by on 2019-04-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login