Mini festival savremene muzike na Jazz Festu Sarajevo

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo za XXI izdanje pripremio je pravi mali festival savremene muzike.

 Jazz Fest Sarajevo

Jazz Fest Sarajevo

Iz bogatog i raznolikog opusa Johna Zorna, jednog od najznačajnijih savremenih američkih kompozitora, različite su muzike i žanrovi koje će u programu Musick and Magick XXI festivala biti predstavljeni publici.

Saradnja Zorna i Jazz Festa počela je prošle godine evropskom premijerom Bagatela i sarajevskim maratonom koji je predstavio 11 američkih ansambala, ove godine nastavlja se programom koji će uključiti 12 programa, od kojih i četiri koncerta nove klasične muzike.

Ovaj kompozitor koji je dva puta bio finalista Pulitzerove nagrade za muziku, za svoj doprinos muzici zaslužio MacArthur Genius Grant kao i tri počasna doktorata evropskih i američkih univerziteta, a njegovo vanserijsko kompozitorsko umijeće još jednom će pokazati koncerti Chamber Music, Music with Rhythm Section, Jack Quartet i Madrigals.

Chamber Music predstavlja najbolje od kamerne muzike Johna Zorna, dramatični zvučni svijet u tenziji između šapata i vriska koji će dočarati violinista Chris Otto, čelista Jay Campbell i pijanista Steve Gosling izvodeći djela Occam’s Razor, Autumn Rhythm, The Aristos, Ghosts i Hexentarot.

Music with Rhythm Section donosi Zornove kompozicije u susretu sa konceptom otvorenog djela. U interaktivnoj komunikaciji vrhunskih muzičara, na licu mjesta rađa se uzbudljivi svijet isprepleten od kompozicije i improvizacije, uz izvedbu djela Divagations, Diableries, Exterminating Angel i Scaramouche. Solisti pijanista Gosling, čelista Campbell i vibrafonista Alex Lipowski svirat će napisane dijelove dok će basista Shanir Ezra Blumenkranz i bubnjar Kenny Grohowski improvizirati.

Publika XXI Jazz Festa imat će jedinstvenu priliku susreta sa “superherojima novog muzičkog svijeta” JACK Quartetom, koji je u proteklih deset godina postao nezaobilaznim ansamblom kada je u pitanju koncertni repertoar najznačajnijih dvorana u Evropi i Americi. The New York Times gotovo redovito ih uvrštava u najbolje izvedbe godine i najbolje albume, a na Jazz Festu izvest će i svjetsku premijeru Zornovog novog djela The Unseen.

Četvrti koncert klasične muzike donosi Madrigale, možda najsenzualnije kreacije Johna Zorna u zadivljujućoj izvedbi šest kristalnih glasova ženskog vokalnog ansambla. Zorn je inspiraciju našao u Shelleyevoj poeziji a djela prožima suptilna duhovnost koja očarava.

Program XXI Jazz Festa Sarajevo donosi neočekivanu muziku koja će iznenaditi i oduševiti istinske ljubitelje savremene muzike, a “klasični” programi Johna Zorna jedan su od najhrabrijih umjetničkih iskoraka u istoriji festivala. Koncerti će biti održani 1. i 2. novembra a ulaznice se mogu kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Posted by on 2017-09-19. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login