Miris različitih kultura u centru Sarajeva

 Zimski diplomatski bazar

Zimski diplomatski bazar

Treći po redu Zimski diplomatski bazar održava se danas u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu, a okupio je 33 ambasade, te više nevladinih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je u izjavi za AA kazala supruga švicarskog ambasadora u BiH i jedna od organizatorica Brigitte Schaller, ovogodišnji bazar organizuje Diplomatski klub u BiH u saradnji sa prijateljima iz te zemlje.

Cijeli prihod od bazara ide u dobrotvorne svrhe, istakla je Brigitte Schaller, dodavši da će večeras biti održana i dobrotvorna večera.

“Želimo povećati prihod još više. Veoma smo sretni što smo prošle godine uspjeli sakupiti 50.000 KM. Ove godine se nadamo da ćemo prihod udvostručiti”, rekla je Schaller.

Zarada od bazara će ovaj put biti usmjerena na pomoć manjinskim zajednicama.

“Ove godine fokus nam je na romskoj djeci i djeci sa porodičnim problemima. Imamo tri udruženja, jedno iz Zenice, koje se brine o romskoj djeci, kao i jednu asocijaciju u Sarajevu. Također, imamo i projekt sa Hitnom pomoći za kupovinu materijala za hitne slučajeve kod trudnica. Realiziramo i projekte na cijeloj teritoriji BiH. Podržavamo organizaciju koja organizira zdravstvenu pomoć za majke i porodice romske populacije”, kazala je Schaller za AA.

Na štandovima ambasada mogu se pronaći tradicionalna jela tih zemalja, kao i rukotvorine koje su karakteristične za njih.

Schaller je istakla kako su svi predstavnici ambasada veoma sretni što Bosance i Hercegovce mogu upoznati sa kulturama i tradicijama svojih zemalja, jer su i oni njih veoma toplo prihvatili.

Supruga turskog ambasadora u BiH Emine Yildiz istakla je kako Ambasada Turske u Sarajevu, kao i druge ambasade ove zemlje u svim državama, učestvuje u širim diplomatskim aktivnostima, te da ove godine na bazaru imaju dva štanda.

U svrhu predstavljanja svoje zemlje i proizvoda iz Turske, kazala je Yildiz, i ove godine su na bazaru.

“Mi kao ambasada Turske trudimo se da budemo prvi u organizaciji bazara i na samom bazaru. Na jednom štandu imamo doner i neke poslastice iz turske kuhinje, a na drugom štandu nalaze se jela koja su pripremile turske domaćice, te tekstil. Posjetiocima ne možemo ništa posebno preporučiti, jer su sva jela zaista odlična. Trebaju sigurno probati naš doner, tulumbe, ezme, imam baildi, cig kofte kojih inače nema u BiH. Sve trebaju probati”, rekla je Yildiz.

I na štandu egipatske ambasade u BiH mogu se pronaći veoma interesantne stvari. Konzul egipatske ambasade u BiH Amr Abdullah izrazio je veliko zadovoljstvo i čast što već treću godinu ima priliku učestvovati na bazaru, dodavši kako on iz godine u godinu postaje sve organizovaniji i korisniji.

“Na našem štandu nudimo različite stvari iz egipatske kulture. Imamo papirus, neke statue gdje se djeca mogu slikati, te hranu i piće iz Egipta. Želimo privući Bosance i Hercegovce, koji ne mogu posjetiti Egipat, da na našem štandu vide dio Egipta i njegove kulture. A svakako, sav novac ide u dobrotvorne svrhe”, istakao je Abdullah.

Treći Zimski diplomatski bazar bit će otvoren danas do 17 sati.

Posted by on 2013-12-08. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login