Mississippi nakon 147 godina ukinuo ropstvo

ropstvoAmerička savezna država Mississippi službeno je ratifikovala 13. amandman Ustava SAD, kojim se zabranjuje ropstvo, a koji je u Ustav unesen još 1865. godine. Ovim potezom je svih 50 država SAD ratifikovalo amandman, a Mississispi je to učinio 147 godina poslije ostalih američkih država.

Grešku su uočila dvojica profesora, koje je film Stevena Spielberga “Lincoln” naveo da krenu u istraživanje.

Doktora Ranjana Batrua zanimala je implementacija 13. amandmana poslije Građanskog rata, a u istraživanje je krenuo sa kolegom Kenom Sullivanom.

Sullivan, dugogodišnji stanovnik Mississippija, sjetio se da je 1995. godine Senat ratifikovao 13. amandman i pronašao je njegovu kopiju.

Poslije potpisivanja u Senatu Mississippija, dokument je trebalo da bude poslat u Kancelariju saveznog registra, gdje bi uz službeni potpis postao zakon. Međutim, dokument nikada nije stigao u ovu kancelariju.

Sullivan je kontaktirao aktuelnog državnog sekretar Mississippija Delberta Hosemanna, koji je napokon potpisao svu potrebnu dokumentaciju 30. januara, a zakon je stupio na snagu 7. februara, prenio je Guardian.

Posted by on 2013-02-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login