Mizerno povećanje penzija u RS-u

penzioneriPenzioneri u RS od septembra će imati veće penzije u prosjeku za 10 maraka, što je više nego mizerno povećanje.

Penzioneri iz Federacije BiH takođe traže povećanje i najavljuju proteste za narednu sedmicu, piše Deutche Welle.

Penzioneri u RS sedam su godina čekali na ozbiljnije povećanje penzija. Ako je suditi po reakcijama mnogih, ni sada ga nisu dobili jer je povećanje od 3,5 posto mizerija.

Dragan Sajić iz Banjaluke ima penziju od 250 maraka i nakon ovog uvećanja dobiće nešto više od osam maraka na postojeću penziju.

Sa tim iznosom, kaže Dragan, ne može se živjeti kao čovjek:

„Ništa to nije urađeno. Ne znam da li se djeci mogu zamazati oči sa tim. Oni trebaju sebi hiljadu maraka da smanje pa da povećaju ovamo. Sam sebi pojeftinjuješ sa tim što nećeš da kupiš. Neka stoji do sutra i onda odgodiš ono što je trebalo da kupiš. Vrtiš se u krug i praviš sam sebe budalom“.

Vlada izračunala povećanje preko sedam posto

Gledano statistički Dragan je još u dobroj poziciji jer je visina njegove penzije u srednjem rangu. Najniža penzija u RS je 160 maraka pa se postavlja pitanje na koji način penzioneri uopšte preživljavaju.

Vlada RS je međutim izračunala da su penzioneri već dobili povećanje od pet odsto jer su početkom godine, kako kaže premijerka Željka Cvijanović penzije povećane:

„Ako uzmemo povećanje sa početka godine i tome dodamo 3,5 posto mi već imao povećanje od preko pet odsto, do kraja godine. Dodavši ona dva proceta (početkom naredne godine op.a) to će biti uvećanje od 7,3 posto“.

Momčilo Kević, takođe penzioner iz Banjaluke kaže da penziju potroši odmah nakon što je dobije, što dovoljno govori u kakvom stanju je ova populacija:

“Lijekovi jedno 50 maraka mjesečno i režije 200 maraka. Ne da je sramota, to je…”.

Za deset godina 60.000 novih penzionera

Povećanje penzija u slučaju ne samo RS već cijele BiH, ne igra mnogo ulogu jer fondovi u oba entiteta grcaju u dugovima a penzionera je svake godine sve više. Samo u posljednjih deset godina broj penzionera u RS povećan je za 60.000.

Za novo povećanje penzija u Fondu su izračunali da će biti potrebno par miliona, kaže direktor Mladen Milić:

“Imajući u vidu da nam je za posljednju penziju trebalo 73,5 miliona maraka u neto iznosu onda je to dodatnih dva miliona 700.000 maraka na mjesečnom nivou“.

Nadležni su saopštili da sredstva postoje ali ne i detalje osim da će ona biti obezbjeđena iz donacija i posebnih grantova za Fond PIO.

Problem u cijeloj priči je što ne postoji strategija kako zaustaviti trend rasta broja penzionera u odnosu na broj zaposlenih, pa je svako povećanje penzija samo trenutno “gašenje požara”.

„ Jedini način je da se podstaknu privreda i investicije, da obezbjedimo veći priliv sredstava za podmirivanje potreba javne potrošnje“, kaže ekonomista Saša Grabovac.

Penzioneri u Federaciji BiH sutra odlučuju o protestima

Situcija nije ništa bolja ni u Federaciji BiH gdje penzioneri traže povećanje penzija za 10 posto. U protivnom najavili su izlazak na ulice 24. septembra o čemu će konačnu odluku donijeti sutra (21.9).

Predsjednik Udruženja penzionera Federacije BiH Omer Omerefendić kaže da je Vlada na današnjem sastaku pristala na povećanje od pet odsto uz saniranje ranijih dugova:

„Jeste mizerno ali s obzirom na sve što su nam pokazali, finansijsko stanje, izgleda da je u ovom trenutku to jedino moguće. Mi ćemo to stanje pratiti“.

Najniža penzija u RS-u, isplaćena u augustu, iznosila je 160, a prosječna 314 maraka i iznosi 39 posto prosječne plate u RS.

Kada je riječ o Federacija BiH najniža penzija je 310 maraka. Ono što zabrinjava stručnjake je što se broj penzionera i zaposlenih gotovo izjednačio, što uskoro može dovesti do potpunog sloma penzijskih sistema u BiH.

Posted by on 2013-09-21. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login