Mjere štednje osiromašile Evropljane

EU Zbog mjera štednja, u EU bi 2025. moglo biti preko 25 miliona siromašnih građana, procjene su međunarodne organizacije Oxfam.

Ova međunarodna organizacija u izvještaju objavljenom uoči sastanka ministara EU, ističe da su mjere štednje koje su uslijedile nakon spašavanja banaka imale za posljedicu produbljivanje siromaštva i nejednakosti.

Jedino je 10 posto najbogatijih građana EU imalo koristi od mjera štednje, jer se njihovo bogatstvo u međuvremeno povećalo.

Takva situacija je posebno izražena u Belgiji u kojoj je u periodu između 1990. i 2009. udio dohotka najsiromašnijih u ukupnim neto prihodima smanjen sa 11,2 na 8,3 posto dok je udio najbogatijih povećan sa 27,3 na 31,9 posto.

Stopa nezaposlenosti u Belgiji je martu ove godine dostigla 8,2 posto, što je povećanje za šest posto na godišnjem nivou. Posebno je zabrinjavajuća visoka stopa nezaposlenosti mladih koja je dostigla 22,4 posto, više za 11,2 posto nego godinu dana ranije.

Oko 21 posto Belgijanaca prijeti siromaštvo, navodi se u izvještaju.

“Pozivamo države članice EU da stanu u odbranu novog ekonomskog i socijalnog sistema koji investira u ljudske resurse, unapređuje demokratiju i sprovodi ravnopravniju fiskalnu politiku”, zaključuje se u izvještaju.

Posted by on 2013-09-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login