Mjesta koja treba prestati posjećivati jer im prijeti uništenje

Machu Picchu

Machu Picchu

Na svijetu ima prirodnih znamenitosti i umjetnih čuda koji su zbog svoje atraktivnosti nevjerovatno privlačni milionima turista godišnje.

Upravo zbog toga su neka od njih promijenjena i razorena, neka nepopravljivo, prenosi Huffington Post.

Dok neki sastavljaju liste mjesta širom svijeta koja bi trebalo vidjeti, neki objavljuju liste prirodnih znamenitosti i umjetnih čuda koje bi trebalo prestati posjećivati zbog toga što im prijeti uništenje.

Mjesta o kojima je riječ zbog svojih su posebnosti i ljepote iznimno privlačna hiljadama turista iz čitavog svijeta koji ih iz godine u godinu bez prestanka posjećuju.

Upravo zbog količine ljudi ta su mjesta postala ugrožena, promijenjena su, a neka i razorena i to nepopravljivo.

Na listi su se našli Uskršnji otok, Galapagos, Machu Picchu, Arheološki park Angkor, Stari grad Jeruzalem, Veliki kineski zid i Petra.

Uskršnji otok poznat je po svojim mnogobrojnim velikim kamenim kipovima koji se prostiru duž obale. Više od 50.000 turista dolaze na otok površine 163,6 km2 i šeću među kamenim kipovima, a čak se i penju po njima, a tu je i erozija uzrokovana vremenskim nepogodama…

Na Galapagosu se broj turista u posljednjih deset godina i više nego udvostručio što je dovelo do zabrinutosti za ugrožene životinjske vrste.

Količina posjetitelja na Machu Picchu dovela je do erozije tla, a o šteti počinjenoj na vegetaciji da se i ne govori…

Skoro 700.000 posjetitelja godišnje dolazi u Arheološki park Angkor, u 2012. godini Stari grad Jeruzalem posjetilo je 3,5 miliona putnika, a još se 1982. godine našao na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine u opasnosti, prenosi Danas.hr.

Veliki kineski zid godišnje posjeti deset miliona ljudi, neki od njih po zidu ostavljaju grafite, neki kradu kamenje, a neki su oštećeni dijelovi nepopravljivi.

Petra je 1985. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Okeaniji kao ‘jedno od najvrjednijih kulturnih dobara baštine čovječanstva’. Poznata je po svojim helenističkim građevinama uklesanim u stijene.

Sa 65.000 posjetitelja 1986. godine broj se popeo na milion posjetitelja 2010. godine.

Posted by on 2014-03-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login