Mlada bh. rediteljka u Norveškoj priprema predstavu o Manjači

Manjača

Manjača

Azra Halilović trenutno radi na svom novom pozorišnom projektu radnog naslova “Manjača 1200”, koji će imati premijeru na pozorišnim scenama u Trondheimu i Oslu ove jeseni.

Predstava govori o zloglasnom logoru Manjača, a autorica u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima, osim da je riječ o projektu koji realizira u saradnji s njemačkim rediteljem Jörgom Karrenbauerom i da će biti zasnovan na realnim događajima i njenom ličnom iskustvu.

– Radimo s materijalom koji je jako osjetljiv i zato je trenutno teško reći nešto više o njemu. Rad na ovoj predstavi nas je odveo i u Den Haag, gdje pratimo suđenje Radovanu Karadžiću, objašnjava u razgovoru za Fenu ova mlada rediteljka.

Raznovrsni angažmani

Kaže da je njen interes za ovaj projekt nastao dok je još radila na svojoj prvoj autorskoj predstavi “Hiljadu zašto – hiljadu zato”.

– Pitanja identiteta, žrtva-agresor, ljudska svijest i nepostojanje svijesti, odgovornost i neodgovornost, ljubav i mržnja, sve su to pitanja koja me vode u moj umjetnički rad i ovaj projekt, dodaje Halilović.

Rođena je u Bosanskom Petrovcu 1979, a u Banjoj Luci je živjela od šeste do 14. godine, kada sa roditeljima, bratom i sestrom zbog rata u BiH odlazi 1993. u Zagreb. Nakon što je njen otac saznao da Norveška prima bosanske izbjeglice, put ih je u augustu iste godine odveo u Oslo. Nakon nekoliko sedmica u Oslu i okolini Osla u raznim izbjegličkim centrima, preselili su ih u jedan izbjeglički centar u središnjoj Norveškoj, u grad Trondheim, gdje i danas živi.

– Trondheim je veliki studentski grad s dobrim prilikama za studiranje. Već sam se od 1994. godine počela baviti umjetnošću. Počela sam pohađati Steiner školu i tu su mi se probudili interesi za teatar, kaže Halilović. Završila je studij pozorišne režije na NTNU fakultetu u Trondheimu.

Naglašava da ju je režija uvijek interesirala, te da je tokom studentskih dana radila kao reditelj s različitim teatarskim grupama.
– Moj magistarski rad je o teatarskoj režiji. Posljednjih godina se sve više bavim svojim konceptualnim projektima gdje imam glavnu odgovornost za ideju, kreativni tim, režiju i po običaju sam i na sceni, objašnjava Halilović.

Svijet je haotično mjesto

U teatru radi profesionalno već od 2008. godine. Sarađuje s različitim teatrima, naročito Teaterhuset Avant Garden u Trondheimu i Black Box teater u Oslu. Imala je različitih angažmana, a rad na svom projektu ”Hiljadu zašto-hiljadu zato” je počela 2009. Predstava je premijeru imala u jesen 2010. godine.

– Predstava je i danas popularna i na turneji sam s njom svake godine više puta. Zasnovana je na mojim dnevnicima koje sam pisala od 1989. do 2000. godine. Nas dvoje je na sceni, ja i operski pjevač Andreas Elvenes, objašnjava Halilović.

Govoreći o načinu finansiranja projekata, ističe da je važno imati ugovore s teatrima koji su zainteresirani za njene projekte. Navodi da je sretna što više pozorišta u Norveškoj želi njene projekte i saradnju, te dodaje da glavnu finansijsku podršku ima od Norveškog kulturnog vijeća.

– Što se tiče kreativne ekipe, s nekoliko ljudu uvijek sarađujem već nekoliko godina. To su umjetnik Pekka Stoke, muzičari Andreas Elvenes i Svein Segtnan i dramaturg Per Ananiassen. Ovoj put sam saradnju proširila i na režisera iz Njemačke Jörga Karrenbauera. On sarađuje s grupom Rimini Protokoll, jednom od najpoznatijih pozorišnih grupa koja se bavi dokumentarnim materijalom, ističe ova mlada rediteljka.

Kaže da je veoma zainteresirana da u budućnosti radi i na nekim projektima u BiH, naglasivši da bi to bilo ”jako interesantno i konstruktivno”. Mladima u BiH poručuje da je “svijet haotično mjesto te da su svi odgovorni za svoje odluke i živote”.

– Veoma je važno imati odgovornost prema sebi i svojoj bližoj i daljnjoj okolini, zaključuje Halilović.

Posted by on 2014-03-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login