Mladi iz BiH, Hrvatske i Srbije zajedno protiv predrasuda

mladi BiHU Tuzli je održana premijera dokumentarnog filma „Zar nije bolje ovako“ koji su zajednički osmislili i snimili mladi iz BiH, Hrvatske i Srbije. Kažu da ih ne zanimaju mržnja i nacionalizam i da zajedničkim snagama žele mijenjati stanje na Balkanu.

Nemanja Cvetković iz Srbije, ispričao je za Radio Slobodna Evropa kako su njegovi prijatelji u zemlji reagirali nakon što je krenuo u Tuzlu.

„Jednostavno, ja sam prve tri, četiri nedelje, imao na poslu provokacije. Ali, onda su oni videli da sam dosledan.“

Lejla Ibrulj iz BiH smatra da su generacije odgojene, kako u obiteljima tako i u školama, na predrasudama i nacionalnim osnovama.

„Mi smo dokazali, baš u tom periodu kada se nekako počela opet zakuhavati cijela situacija, da se priča o ratu i svemu, da možemo otići, da možemo snimiti, da se vidi da zajedno radimo, da možemo zajedno da gradimo bolju budućnost i nekako izvučemo odlična iskustva iz ovoga, jer su nas ljudi u sve tri države, dakle i u Bosni i Hercegovini, i u Srbiji i Hrvatskoj, primili odlično.“

Ante Pereza, student druge godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, i sam kaže da je kroz snimanje filma upoznao stotine mladih, različitih nacionalnosti, te je zaključio da su potpuno isti u stavovima.

„Mediji vide senzaciju u toj manjini koja je glasna, kao što mi u Hrvatskoj gledamo samo loše stvari o Srbiji, i oni o nama isto. Nažalost, dobre vijesti ja ne znam kad sam čuo.”

Nakon Tuzle, film će biti prikazan u Jajcu.

Posted by on 2017-04-12. Filed under Jajce, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login