Mladi u BiH na posao čekaju u prosjeku pet godina!

 tražim posaoČak 82,4 posto od mladih ljudi u BiH koji se nalaze na biroima za zapošljavanje, na posao čeka minimalno pet godina, pokazala je nedavna analiza Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Prema ovoj analizi, svega 17,6 posto nezaposlenih osoba posao nađe do 12 mjeseci.

Ovo istraživanje sastavni je dio dokumenta ‘Analiza upisne politike u srednjoškolskom obrazovanju u BiH s aspekta potreba tržišta rada’, koju je izradilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Kako tvrde u ovom ministarstvu, zbog izražene dugoročne nezaposlenosti, većina registriranih nezaposlenih osoba posjeduje zastarjela znanja, vještine i kompetencije.

‘Jedna od preporuka je da nastavni planovi i programi budu takvi da kod učenika razvijaju znanja i vještine potrebne na tržištu rada. Također, upisne politike trebaju biti strateški osmišljene. Preporučeno je i da počne primjena profesionalne orijentacije učenika i da ona treba biti standardizirana i usmjerena prema potražnji na tržištu rada’ – kažu u Ministarstvu.

Posted by on 2014-02-02. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login