Mladi u BiH zainteresovani za arheološka istraživanja

arheološka istraživanjaArheološko udruženje Panteon i Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica danas su, kada se obilježava Međunarodni dan arheologije, građanima u Sarajevu ukazali na važnost arheologije multimedijalnom prezentacijom.

Volonteri, obučeni u odjeću rimskih legionara i rimske nošnje, privukli su prolaznike ispred Katedrale Srca Isusova, gdje smo predstavili lokalitete i istraživanja iz arhelogije u BiH. Sa građanima smo razgovarali o ovim istraživanjima, te im predstavili rad Udruženja – kazala je Feni Adisa Lepić iz Udruženja “Panteon”.

Promovirana su i arheološka nalazišta u BiH, čime se pokazalo da je BiH zemlja koja njeguje prošlost i brine se o kulturnom naslijeđu.

Ponosni smo što vidimo da imamo sve više mladih, koji su zainteresovani da očuvaju državno blago – izjavila je Lepić, dodajući da će udruženje “Panteon” i dalje poticati na izgradnju i jačanje kulturno-historijske svijesti u BiH organizovanjem sličnih događaja.

Obilježavanje Međunarodnog dana arheologije u Sarajevu podržala je Općina Stari Grad.

Posted by on 2015-10-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login