Mladi umjetnošću protiv rata

crtanjeUčenici srednjih škola iz Sjeverne Irske, Izraela, Palestine i Bosne i Hercegovine, zemalja zahvaćenim ratnim sukobima, uradit će crteže za animirane filmove kojim žele ukazati na posljedice ratnih događanja u svojim domovinama.

Projekt “Draw Not War” italijanskog scenografa Mattea Valentija, uz podršku italijanske organizacije “Coop Liguria”, počeo je u novembru prošle godine kada su učenici na poziv ove organizacije posjetili Institut “Marco Polo” u Đenovi, gdje su i počeli rad na tri animirana filma.

U razgovoru za Fenu, Valenti pojašnjava da će tri grupe od po 12 učenika iz različitih religijskih zajednica pod vodstvom njihovih profesora, uraditi crteže koje će on potom iskoristiti za kreiranje triju animiranih filmova u kojima će kao muzičku podlogu koristiti muziku poznatih rok bendova Pearl Jam i U2.

– Kada sam došao na ideju da zatražim dozvole za korištenje muzike U2 i Pearl Jam, u Italiji su mi rekli da mogu da pokušam, ali da se to sigurno neće ostvariti – prisjeća se Valenti.

Kako kaže, nakon mnogo telefonskih poziva koje je obavio, mislio je da ipak odustane od te ideje i nešto promijeni.

– Međutim, tada se desilo čudo, dobio sam poziv i rekli su mi da ću dobiti dozvolu za korištenje muzike i da ne moram ništa platiti, a to se još nikad nije desilo u Italiji – ističe Valenti i pojašnjava da su izabrali tri pjesme, “Sunday Bloody Sunday”, “Staring at the Sun” and “Insignificance”.

Naglašava da je svrha projekta naučiti mlade ljude različitih religija da rade zajedno, ostvare dijalog i da zajedničkim snagama izgrade nešto, pritom poštujući stavove, želje i sjećanja drugih. Međutim, prisjetio se specifične situacije u slučaju učenika iz Izraela i Palestine kada su bili na radionici u Đenovi.

– U jednom trenutku došlo je do rasprave, s obzirom na to da su u tim zemljama sukobi još  u toku. Tada sam im rekao da nismo ovdje da raspravljamo o tome šta je tačno, a šta nije, već da zajedno stvorimo nešto – naglasio je Valenti.

Svi učenici, kaže, bili su podijeljeni u timove i zadatak im je bio da sami osmisle temu filmova, tako da su razmjenjivali ideje, a Valenti je vodio zabilješke svaki dan. Također, učenici će, dodaje Valenti, imati priliku naučiti više o stvaranju animiranog filma, koristeći tehnologije i sredstva koja su im dostupna u projektu.

U pogledu njegovog rada na filmovima, pojašnjava da se sastoji iz skeniranja crteža učenika, koje potom obrađuje koristeći određene kompjuterske programe, onda ih animira.

– Kada sam u Đenovi, u kontaktu sam sa svim učenicima putem Facebooka, stalno mi šalju crteže na kojim rade. Na radionicama u njihovim zemljama pokažem im šta sam uradio i kako sam koristio, naprimjer, photoshop u kreiranju filma, jer mi je bitno da nauče i o samom procesu stvaranja animiranog filma – kaže Valenti.

Na pitanje kada će projekt završiti, odgovorio je da će to najvjerovatnije biti na ljeto ove godine te da je planirano da se premijere sva tri filma održe u Đenovi, kada će učenici doći da prisustvuju premijeri i vide plodove svog rada.

Direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu Mensur Porović kazao je da ga su ga kontaktirali iz Ambasade Italije u BiH, objasnivši mu da traže školu u BiH koja bi učestvovala u projektu “Coop Ligurie”, s tim da učenici trebaju biti pripadnici različitih religija.

– Zanimljivo je da su u “Coop Ligurii” mislili da su djeca u BiH odvojena u školama po nacionalnoj osnovi, te da katolici, pravoslavci i muslimani idu u različite škole – kaže Porović i dodaje da su bili iznenađeni kada su saznali “da u školama u BiH imamo učenike svih nacionalnosti”.

Naravno, ističe Porović, Srednja škola primijenjenih umjetnosti sa zadovoljstvom je prihvatila učešće u projektu, jer, kako kaže, bila bi šteta da učenici propuste takvu šansu, “jer ovo je prvi animirani film koji prave.”

Iskoristio je priliku da još jednom zahvali Valentiju i Ambasadi Italije za ovaj “fantastični projekt”, te izrazio nadu da će neko od učenika nastaviti da se bavi radom na animiranom filmu jer, kako kaže, u BiH nema dosta takvih umjetnika.

Projekt Mattea Valentija i “Coop Ligurie” finansiraju Grad Đenova, Regija Liguria, te Sektor za vanjske poslove i Sektor obrazovanja Regionalne kancelarije za obrazovanje u Liguriji.

Posted by on 2015-02-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login