MMF: Bez dogovora sa Evropom nema pomoći

 

Grčka

Grčka

MMF neće postići dogovor sa Grčkom o novom paketu pomoći sve dok zvanična Atina ne postigne dogovor sa evropskim vladama koji će osigurati vraćanje duga.

MMF jedino može podržati program koji je sveobuhvatan”, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik MMF-a, kako navodi Reuters, u telefonskom brifingu za novinare, i dodao da će morati da prođe izvjesno vrijeme kako bi Grčka i njeni evropski kreditori postavili neophodne temelje za novi program.

Istovremeno, britanski list Financial Times (FT) je javio, pozivajući se na povjerljivi zapisnik sa zasjedanja Odbora direktora MMF-a u koji je imao uvid, da su službenici te međunarodne institucije, na dvočasovnoj sednici, zaključili da Fond može da učestvuje u pregovorima o trećoj rundi pomoći Grčkoj, ali da se zvanična Atina ne može kvalifikovati za novu pomoć MMF-a zbog previsokog nivoa duga i loših rezultata u sprovođenju reformi, prenosi britanska agencija Reuters

“Fond će tek tokom “druge faze” donijeti odluku o učešću, odnosno nakon što Grčka pristane na sveobuhvatni paket reformi, a naročito, nakon što kreditori iz evrozone pristanu na otpis duga”, piše FT, i dodaje da članovi MMF-a nisu jedinstveni u pogledu tog pitanja.

Odlaganje učešća MMF-a u novom paketu pomoći bi, kako ocjenjuje britanski dnevnik, moglo imati velike posledice, naročito u Njemačkoj, gdje zvaničnici već dugo tvrde da će biti gotovo nemoguće dobiti “zeleno svijetlo” Bundestaga za 86 milijardi eura vrijedan paket pomoći Grčkoj bez učešća MMF-a.

Posted by on 2015-08-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login