MMF: Španija bi mogla potonuti u dublju recesiju

MMF

MMF

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u petak da bi Španija mogla da zabilježi još dublju recesiju nego što se ranije očekivalo, od minus 1,7 posto ove godine i minus 1,2 posto 2013.

U saopćenju MMF-a također se navodi da bi sve veće tržišne napetosti mogle da ugroze sposobnost Španije da se finansira na tržištu, uprkos tome što je eurozona dogovorila pomoć za banke iz te zemlje, kao i hitnim finansijskim reformama u 17-članom bloku, prenosi AFP.

Troškovi zaduživanja Španije blizu su nivoa koje su zabilježili Grčka, Irska i Portugal, kada su morali da zatraže međunarodnu pomoć, a lideri eurozone poduzimaju sve što mogu kako bi spriječili da zvanični Madrid krene istim putem.

MMF je također objavio procjenu da će španski budžetski deficit ove i iduće godine premašiti cilj vlade od 6,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2012. i 4,5 posto BDP-a za 2013. Članice eurozone ne bi trebalo da imaju budžetski deficit veći od tri posto BDP-a, ali će ove godine španski deficit vjerovatno iznositi sedam posto, a iduće 5,9 posto BDP-a, saopćio je Fond. Ekonomisti upozoravaju da će Španiji zbog visokih troškova zaduživanja možda biti potreban kompletan međunarodni paket pomoći, povrh kreditne linije od 100 milijardi eura za spas posrnulog bankarskog sektora te zemlje.

Posted by on 2012-07-28. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login