Mnogi ugovori o kreditima sadrže elemente prevare

kreditPrevareni žiranti se trebaju obratiti Udruženju za zaštitu žiranata BiH i na taj način mogu doći do rješenja svojih problema, kazala je za Oslobođenje Maida Džubur, predstavnica ovog udruženja za Hercegovinu.

U Hercegovini ima oko 15.000 osoba koje su kao žiranti prevarene i oko 40.000 prevara vezanih za institut žirantstva.

Da bi se neke stvari vezane za probleme prevarenih žirana počele mijenjati, moralo je doći do čak 30 samoubistava povezanih s nemogućnošću vraćanja tuđih kredita. No, nije sve tako crno. Ljudi se trebaju obratiti našem udruženju jer problemi prevarenih žiranata imaju zajednički nazivnik i nadam se kako se mogu riješiti, kazala je Džubur, piše Oslobođenje.

Istakla je kako su članovi Udruženja pravnici, bankari, pa čak i političari te kako bi se zbog toga zajedničkim djelovanjem mogle postići određene promjene.

Moguće je podnošenje kolektivnih tužbi protiv banaka, kazala je Džubur.

Udruženje raspolaže hiljadama nepobitnih dokaza da su svi kreditni poslovi, potpisani u periodu 2003 – 2010. između stranih banaka i mikrokreditnih organizacija s jedne, i dužnika i žiranata, s druge strane, zasnovani na ugovorima koji su u suprotnosti sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima i procedurama odobravanja kredita.

Svi ti ugovori sadrže elemente prevare žiranata. To je rezultat koruptivnog ponašanja i nerada cijele vertikale odgovornih institucija, polazeći od agencija za bankarstvo RS-a i FBiH, ministarstava financija, komisija i odbora za financije do parlamenata, pojašnjava Džubur.

Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača BiH, kaže kako je apsurdno da žiranti plaćaju nešto za što nisu dobili protu uslugu te kako se u tomu i krije prevara žiranata. Istaknuo je i pitanje odgovornosti banaka i bankarskih službenika koji prave propuste u radu što otvara prostor raznim zloupotrebama. Sve zloupotrebe, smatra ombudsman, zahtijevaju otvaranje istraga.

U zadnje vrijeme i banke pomalo mijenjaju svoje poslovanje, pa su sada uveli da se kredit može podići i bez žiranata, ali uz nešto veću kamatnu stopu. To je pomak naprijed, jer sada građani imaju pravo izbora.

Mi ne možemo zabraniti da neko nekome bude žirant, ali možemo upozoriti na posljedice pristajanja da neko nekom bude žirant, rekao je Doko.

Iz Udruženja žiranata, pak, upozoravaju kako je najčešći oblik prevare tzv. lančana prevara žiranata, odnosno svaki kreditni posao u kojem je jedan dužnik-prevarant dobio najmanje dva ili više kredita, vezujući po svakom kreditu jednu grupu žiranata, pri čemu banke ili mikrokreditne organizacije nisu ni provjeravale kreditnu sposobnost dužnika-prevaranta.

Protiv lančane prijevare žiranatana je fikasniji način borbe je grupna tužba svih žiranata protiv svih banaka i mikrokreditnih organizacija i dužnika-prevaranta iz istog lanca prijevare, kazala je Džubur.

Posted by on 2011-12-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login