Mobilnost na Univerzitetu u Sarajevu

Mobilnost na Univerzitetu u Sarajevu
– Stipendisti Erasmus Mundus programa u akademskoj 2012/2013. godini –

UniverzitetSlužba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je u srijedu 30. maja 2012. godine u prostorijama Rektorata organizovala sasatanak kojem su prisustvovali studenti, nastavnici i saradnici – stipendisti Erasmus Mundus programa koji su dobili stipendiju da akademsku 2012/2013. godinu provedu na partnerskim univerzitetima zemalja članica Evropske unije.

Također, sastanku su prisustvovali i studenti koji su prethodnih godina kroz isti program boravili na partnerskim univerzitetima u statusu korisnika stipendije, i koji su ovom prilikom podijelili svoja iskustva i približili svojim kolegama detalje koji se odnose na dolazak u zemlju boravka, sam boravak, kao i period studiranja.

Univerzitet u Sarajevu zahvaljujući svom aktivnom angažmanu u korištenju programa Evropske unije ostvaruje saradnju sa 30 univerziteta iz zemalja članica Evropske unije kroz pet Erasmus Mundus projekata.

U akademskoj 2012/2013. godini stipendije za mobilnost koristit će 38 studenata, nastavnika i saradnika Sarajevskog univerziteta, dok će Sarajevski univerzitet ugostiti 16 studenata, nastavnika i saradnika sa partnerskih univerziteta iz Evropske unije.

Mobilnost u obrazovanju podrazumijeva realizaciju dijela studijskog obrazovanja i stručnog usavršavanja na nematičnom univerzitetu, u svrhu stjecanja novih znanja, vještina, iskustava i kvalifikacija, te je, zajedno sa ostalim ciljevima Bolonjskog procesa, preuzeta kao strateški prioritet u razvoju sistema visokog obrazovanja. Pojam mobilnosti se najčešće odnosi na kratke programe razmjene (npr. na period od jednog semestra ili jedne akademske godine koji se onda priznaje na matičnoj instituciji) ili na cijele studijske programe koji završavaju dodjelom diplome (degree programme).

Posted by on 2012-05-31. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login