Mobing i neplaćeni prekovremeni rad problemi radnika u trgovini i uslugama u BiH

mobing, BiHSindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) prezentirao je u Sarajevu podatake o kršenju prava radnika u trgovini i uslugama u Bosni i Hercegovini da bi se skrenula pažnja javnosti.

Ovaj sindikat u protekle tri godine proveo je projekt besplatne pravne pomoći i savjetovanja za radnike u sektoru trgovine i usluga u BiH.

Na osnovu tih slučajeva Sindikat je napravio bazu podataka o kršenju prava radnika.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da radnici u tržnim centrima rade u neljudskim uvjetima, a identifcirano je da su mobing i prekovremeni rad najveći problemi u toj oblasti.

– Od 2012.godine ovim programom pomoć je pružena za 465 osoba, tokom 614 sastanka. Od tog broja, 258 je žena i 188 muškaraca. Kada je riječ o članstvu u sinadikatu, većina radnika kojima je na ovaj način pružena pomoć nisu članovi nijednog sindikata, a samo njih 23,2 posto su članovi nekog od sindikata u BiH – kazala je predsjednica Sindikata radnika   trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Beširović.

Naglasila je da je anketiranim osobama najučestaliji problem predstavlja mobing, zatim diskriminacija.

Kako je rečeno najčešći prijavljeni oblik mobinga su verbalni napadi.

– Analiza je pokazala da su žene na radnom mjestu izloženije mobingu nego muškarci – kazala je predstavnica STBiH Elma Demir.

Po njenim riječima, postoji veliko nepovjerenje radnika u efikasnost sistema za zaštitu njihovih prava, do te mjere da je 57,1 posto ispitanika izjavilo da se boje prestanka radnog odnosa, a da 27,9 posto vjeruje da se nikakva promjena neće desiti ukoliko nešto poduzmu da bi pokušali zaštititi svoja prava.

Predstavnik organizacije „Vaša prava“ BiH Emir Prcanović kazao je da su zaposlenici, u najviše slučajeva, 88,4 posto skloni neformalnom obraćanju da bi zaštitili svoja prava iz radnog odnosa, što ne ostavlja pismeni trag kao vid dokaza o odgovorenim rješenjima i poduzetim mjerama.

– Takav pristup nema formalnu težinu kakvu može imati zvanična žalba ili tužba, pa često nije najefikasniji način borbe za zaštitu radnih prava – kazao je Prcanović.

Rezultati do kojih se došli članovi mreže iz ovog sindikata ukazuju da je u sektoru industrije mobing kao problem na petom mjestu iza problema kakvi su neuplaćivanje doprinosa, neplaćenog prekovremenog rada, putnih troškova i neuvezanog staža.

Posted by on 2014-12-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login