Modul Memorije posvećen 20. godišnjici od početka opsade Sarajeva

SarajevoPredstavljanjem virtuelne FAMA kolekcije i projekta Muzeja opsade Sarajeva – Umijeće življenja 92.-96. u četvrtak, 5. aprila, počet će kulturološki projekt Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Modul Memorije, koji će ove godine do 8. maja biti posvećen obilježavanju 20. godišnjice od početka najduže opsade u historiji modernog čovječanstva – opsade Sarajeva.

Modul Memorije donijet će iznimno raznolik i bogat program izložbi, filmova i predstava, čija se tema oslanja na 20. godišnjicu opsade i sjećanje na ratni period Sarajeva pod opsadom.

Posebno se mogu izdvojiti programi kao što su konferencija ratnih reportera Sarajevo 2012., na kojoj će se okupiti novinari i reporteri koji su izvještavali iz ratnog Sarajeva i prisjetiti se tog perioda, izložbe fotografija “15 godina poslije” Jima Marshalla, “Moda pod opsadom” Amne Kunovac-Zekić, “Drina/Jezero Perućac” Velije Hasanbegovića, Izložba predmeta djece poginule u opkoljenom Sarajevu 1992.-1996. Arme Tanović-Branković u saradnji s Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1996.

Umjetnički direktor Modula Memorije i direktor Sarajevskog ratnog teatra SARTR Nihad Kreševljaković istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da će brojne izložbe donijeti potresne ratne priče, koje su ujedno jako važne za naše sjećanje i naše današnje živote.

“Velija Hasanbegović tako donosi jednu od najpotresnijih priča našeg vremena – zabilježio je iskopavanje i potragu za ubijenim Bošnjacima Višegrada, kao jedan od rijetkih fotografa koji je to snimio. Jako nam je važna ta priča, jer naše vlastito iskustvo treba da nas oplemenjuje kao ljude, sa suosjećanjem prema stradanju drugih”, kazao je Kreševljaković.

Izdvojio je i izložbu predmeta poginule djece opkoljenog Sarajeva, naglasivši da se time želi posvetiti pažnja bolu roditelja kojima 1992. godina nikada nije prošla.

Ratni fotograf Jim Marshall najavio je da će na izložbi koja će biti otvorena 7. aprila u SARTR-u biti izloženo 75 fotografija objekata Sarajeva snimljenih tokom rata i danas. Podsjeća da je prvi put u Sarajevu bio u februaru 1995. godine te da je prve fotografije napravio tek nakon godinu dana boravka u gradu.

“Fotografije na izložbi su neke od prvih koje sam tada snimio. Ponovo sam našao te fotografije i shvatio da bi bilo dobro ponovo uslikati ta mjesta. Počeo sam fotografije postavljati na facebooku, gdje su nekoliko hiljada puta podijeljene u samo jednoj sedmici. Tek sam tada shvatio da su one važan most između prošlosti i sadašnjosti, rata i mira”, istaknuo je on.

Marshall također navodi da to nisu samo fotografije zgrada, već su puno bazirane na ljudskoj energiji i kreativnosti da se vrati život tim objektima.

Osim izložbi, Modul Memorije će, između ostalog, donijeti i niz filmskih ostvarenja, kao što su Ciklus kratkog filma Jasmile Žbanić i Danisa Tanovića, “Mirni dani u Sarajevu” Francoisa Lunela, “No Name” Julie Viro, “Miss Sarajevo” Billa Cartera, kao i predstave “Prelazeći liniju” Dah teatra i “Patriotic Hypermarket” u režiji Dine Mustafića.

Posted by on 2012-04-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login