Mogherini: Ozbiljno kršenje međunarodnih obaveza

Federica Mogherini

Federica Mogherini

Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje je saopćila da je jutros izvršila nuklearno testiranje, a ukoliko se to potvrdi, ova akcija će predstavljati ozbiljno kršenje međunarodnih obaveza Demokratske Narodne Republike Koreje o zabrani proizvodnje ili testiranja nuklearnog oružja, kako je utvrđeno u nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, te prijetnje miru i sigurnosti čitave regije sjevernoistočne Azije, ocijenila je visoka predstavnica Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Federica Mogherini.

– Pozivam Demokratsku Narodnu Republiku Koreju da se ponovno uključi u kredibilan dijalog sa međunarodnom zajednicom, naročito u okviru Razgovora šest strana, te da prekine ovo nezakonito i opasno ponašanje – poručila je Mogherini u svom saopćenju.

Najavila je da će se danas sastati sa ministrom vanjskih poslova Republike Koreje Yun Byung-seom i ministrom vanjskih poslova Japana Fumio Kishida kako bi razgovarali o narednim koracima.

– Surađivat ćemo sa Vijećem sigurnosti UN-a, koje će danas održati hitnu sjednicu o ovom pitanju – dodala je.

Posted by on 2016-01-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login