Mogu li FIFA i UEFA što nije mogao NATO

Fudbalski savez BiH

Fudbalski savez BiH

Predstavnici UEFA i FIFA Marcel Benz i Eva Pasqueir borave danas u Sarajevu gdje će održati nekoliko sastanaka sa čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
Predstavnici evropske i svjetske fudbalske federacije u prijestolnici Bosne i Hercegovine su stigli na razgovor sa čelnicima N/FSBIH o tome da se pokuša naći model o izjenama i dopunama Statuta N/FSBiH.

Naime, UEFA i FIFA već duže vrijeme od N/FSBiH traže ispunjavanje nekoliko uslova, prije svega da se ukine institucija Predsjednišva N/FSBiH, te da nacionalni bh. savez dobije jednog predsjednika, kao što je to slučaj u svakoj drugoj članici ovih fudbalskih organizacija.

Međutim, u Bosni i Hercegovini ništa ne može proći bez miješanja politike, pa toga nije pošteđen ni fudbal. Prijedlogu jednog predsjednika žestoko se protive iz Fudbalskog saveza Republike Srpske, a biće jako teško promijeniti ovo, jer su strukovni sportski savezi u Bosni i Hercegovini preslika državnog aparata. Dakle, kako je ustrojena država, tako moraju biti ustrojeni i svi sportski savezi, a to znači tri predsjednika, mnogo beskorisne adminstracije i skupa i neučinkovita birokratija.

NATO, SAD i Evropska Unija nisu mogli promijeniti neke stvari, a vidjećemo hoće li to poći za rukom FIFA-i i UEFA-i.

sportsport / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login