Moguć raspad Evropske unije

EU Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski rekao je da bi se EU mogla raspasti, a SAD napustiti NATO, nakon čega bi Poljska ostala sama sa sve jačom Rusijom.

On je ovaj ‘crni scenario’ iznio u govoru poslanicima u Varšavi, u vrijeme kada ostali lideri EU tvrde da je najteži dio finansijske krize prošao.

Naglašavajući da su SAD više zainteresovane za Pacifik nego za Evropu i da zemlje EU postaju sve više sebične, on je predvidio budućnost u kojoj više neće biti otvorenih granica i tržišta rada, i kada će manje novca ići u budžet EU i važne projekte.

“Umorni od štedljivosti u budžetima odbrane i generalne neefikasnosti Evrope, SAD će napustiti NATO. Postzapadni vakuum ispunila je Rusija na istoku i Kina u Aziji. Tranzicione krize nastavljaju se u arapskom svijetu, ali Evropa više ne predstavlja primjer. I gdje je Poljska u toj crnoj viziji? Prepuštena sebi, na periferiji Evrope koja je zapala u letargiju”, rekao je on.

Sikorski je ovo rekao kako bi opravdao zahtjeve za davanjem većeg suvereniteta Bruxellesu da formira ‘trajnu političku uniju’.

On je dodao da Varšava i dalje želi da se pridruži euru, ali da rasipne zemlje kao što je Grčka moraju da plate za svoje loše poteze.

“Mnoge zemlje koje su zanemarile reforme, koje su živjele iznad svojih mogućnosti i velikodušno punile zdravstveni i penzioni fond i izgubile povjerenja tržišta, sada gube mogućnost kontrole svoje finansijske i ekonomske politike. A nijedna zemlja nema pravo da živi na račun drugih”, rekao je on.

Ministar je iznio i imena najvećih poljskih saveznika unutar i van EU.

“Njemačka je naš najvažniji partner u Evropi zbog obima naših trgovinskih odnosa, ali sve više zbog naše slične ekonomske kulture i političkih ideja. Nijedna se odluka ne može donijeti u EU bez Njemačke”, rekao je on.

On je dodao da Francuska počinje da uviđa doprinos Poljske u stvaranju snažnog evropskog vođstva.

On je pomenuo da Poljska radi ‘ruku pod ruku’ sa Švedskom na reformi postsovjetskih zemalja, ali je oštro kritikovao Britaniju i Mađarsku.

Prema njegovim riječima, Poljska je ‘razočarana’ činjenicom da Britanija ne želi da gradi zajedničke odbrambene kapacitete.

On je dodao da Mađarska, zbog desničarskih reformi premijera Viktora Orabana, snosi odgovornost za reputaciju cijelog regiona u smislu poštovanja demokratskih normi.

Što se tiče prostora van EU, on je kao najvažnijeg partnera izdvojio SAD.

On je naglasio da će Poljska nastaviti da radi u pravcu istorijskog pomirenja sa svojim bivšim mentorom Rusijom, ali da je povlačenje Ukrajine iz ruske sfere uticaja još veći prioritet.

“Ukrajina je i dalje naš najvažniji neatlantski strateški partner. Spremni smo da pomognemo ako zaista podrži evropski put. Apelujemo na ukrajinske vlasti da stvore odgovarajuće političke uslove, uključujući pravilan tretman opozicije i izmjene izbornog i pravosudnog sistema”, rekao je on.

Posted by on 2012-03-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login