Moguće pojeftinjenje pojedinih lijekova

lijekoviDirektorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša, na osnovu dosadašnjih okvirnih analiza, očekuje da početkom godine pojeftine lijekovi iz bolničkog programa, prvenstveno citostatici i anestetici.

Ona je navela da je moguće da će neki od proizvođača stopirati uvoz pojedinih lijekova nakon provođenja Pravilnika o cijenama, koji je stupio na snagu 1. januara.

“Ali, ne bi trebalo da dođe do nestašice lijekova, s obzirom na to da na tržištu postoje registrovane paralele, odnosno isti lijekovi različitih proizvođača”, rekla je Grubiša za Nezavisne novine.

Ona je naglasila da više faktora utiče na snižavanje cijena pojedinih lijekova, dodajući da bi se, prema procjenama, snižavanje cijena lijekova najviše moglo reflektovati u situacijama kada na domaćem tržištu ima registrovan lijek samo jednog proizvođača.

Posted by on 2014-01-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login